Του Χρήστου Καπούτση

Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Όταν η Κυβέρνηση αποδέχεται και μάλιστα κατόπιν ισχυρών διπλωματικών πιέσεων (Γερμανία, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ) να συμμετάσχει στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα, ουσιαστικά συναινεί στην έναρξη ενός διαλόγου, που θα περιλαμβάνει και τις ιταμές απαιτήσεις της Άγκυρας για διευρυμένη ατζέντα συνομιλιών. Η καθησυχαστική δέσμευση της Κυβέρνησης, ότι διαπραγματεύεται μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, είναι σαφώς προσχηματική, αν όχι και παραπλανητική. Η ουσία είναι ότι, στις 25 Ιανουαρίου οι συνομιλίες των εμπειρογνωμόνων θα περιστραφούν και στα θέματα που θα θέσει και η τουρκική πλευρά. Ακόμη και στην περίπτωση που η ελληνική πλευρά απορρίψει στο σύνολό τους τις τουρκικές προτάσεις για διάλογο, εκ των πραγμάτων, θα έχουν καταγραφεί στα διπλωματικά κατάστιχα και θα αξιοποιηθούν μελλοντικά, οι τουρκικές αξιώσεις που στρέφονται ευθέως κατά ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ποιες είναι οι τουρκικές προτάσεις για διάλογο ή ακριβέστερα οι τουρκικές αξιώσεις; Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «ΑΝΑΤΟΛΟΥ» υποστηρίζει, ότι οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν στον 61ο γύρο που θα ξεκινήσει στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη είναι:

•υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος,
•αποστρατικοποίηση νησιών,
•καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων,
•κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και
•δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Παράλληλα, αρχίζουν οι συζητήσεις των στρατιωτικών επιτροπών Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μετά από έντονες πιέσεις του Γ.Γ. της Συμμαχίας του Νορβηγού Γενς Στολντεμπεργκ.

Επίσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του προς τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Άγκυρα , είπε: «Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και η παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών, που θα πρέπει να φύγουν από αυτά οι Έλληνες στρατιώτες». Δεκάδες παρόμοιες δηλώσεις του Τ. Ερντογάν και των υπουργών Μ. Τσαβούσογλου και Χ. Ακάρ, δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολιών, για το που το πάει η Τουρκία. Τί επιδιώκει το καθεστώς Ερντογάν, όταν «μεγαθύμως» προσφέρει μια ευκαιρία στην Ελλάδα, να λυθούν ειρηνικά οι ελληνοτουρκικές διαφορές.

Δύο παρατηρήσεις: η πρώτη, η Τουρκία, έχει στρατιωτικοποιήσει την ενεργειακή- πολιτική κρίση, που η ίδια δημιούργησε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσογείου. Απροκάλυπτα και με την ανοχή της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ δημιουργεί τετελεσμένα που δεν ανατρέπονται, ειμί μόνο με πόλεμο. Και η δεύτερη, οι κυρίαρχες δυνάμεις επανασχεδιάζουν την περιοχή και αναγνωρίζουν την Τουρκία ως την κυρίαρχη δύναμη, την οποία σπεύδουν να προσεταιριστούν, όχι μόνο οι Γερμανοί, οι αμερικανοί (και με Μπάιντεν ασφαλώς) και Ρώσοι, αλλά εσχάτως και οι Γάλλοι (!!), παρότι ξοδέψαμε περίπου 3 δισεκατομμύρια για την αγορά των ΡΑΦΑΛ , τα οπλικά συστήματα και τα ανταλλακτικά για την συντήρηση των ΜΙΡΑΖ 2000-5, δηλαδή, νομίσαμε , αφελώς, ότι αγοράσαμε την πολιτικό-στρατιωτική στήριξη της Γαλλίας…

Συνεπώς, ο διάλογος Ελλήνων και Τούρκων διπλωματών και στρατιωτικών και αργότερα σε επίπεδο υπουργών και τελικά ο διάλογος – συμφωνία Κ.Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν, είναι προσχεδιασμένος, η «τράπουλα» είναι σημαδεμένη και το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο και οδυνηρό για την Ελλάδα . Όλα τα άλλα είναι διπλωματικές πομφόλυγες, για την … «ηρωική αντίσταση» των ΜΜΕ του μεγιστάνα Μαρινάκη, που θα ενημερώσουν «αντικειμενικά» το Λαό, για τις επιτυχίες της Κυβέρνησης ….