Σε «πορτοκαλί» συναγερμό για το φυσικο αέριο βρίσκεται η Γερμανία όσο η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα αλλά και μετά τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας πως η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστει για πλήρη διακοπή της παροχής.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ την Πέμπτη. «Ο λόγος για αυτό είναι ο μειωμένος εφοδιασμός με φυσικό αέριο από τη Ρωσία και οι επίμονα υψηλές τιμές. Επί του παρόντος, ωστόσο, η ασφάλεια του εφοδιασμού εξακολουθεί να επιτυγχάνεται», ανέφερε.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή», δήλωσε ο Χάμπεκ. «Η μείωση της παροχής αερίου αποτελεί οικονομική επίθεση εναντίον μας. Η στρατηγική του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να προκαλέσει αβεβαιότητα, να αυξήσει τις τιμές και να τις ‘σπάσει’.

«Βρισκόμαστε σε μια ενεργειακή κρίση. Το αέριο είναι πλέον ένα σπάνιο αγαθό. Οι τιμές είναι ήδη υψηλές και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περαιτέρω αυξήσεις. Οι αυξήσεις των τιμών είναι ένα ακραίο βάρος για πολλούς ανθρώπους, για πολλούς επιχειρηματίες», συμπλήρωσε ο κ. Χάμπεκ.

«Η πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να γεμίσουμε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου. Αναζητούνται εναλλακτικοί πάροχοι και επεκτείνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, πρέπει να εξοικονομηθεί περισσότερο αέριο».

Η ενεργοποίηση του β’ επιπέδου συναγερμού αποτελεί τη βάση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, διευκρίνισε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην λειτουργία εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα δουν αυξήσεις ήδη στην προκαταβολή των λογαριασμών του επόμενου έτους, αλλά εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει προς το παρόν χρήση του μηχανισμού προσαρμογής των τιμών, ο οποίος επιτρέπει στους παρόχους να αυξάνουν τις τιμές στα τρέχοντα συμβόλαια.

Οι εταιρείες δεν επιτρέπεται ακόμη να προσαρμόζουν τις τιμές

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν έχουν ακόμη την ευκαιρία να αυξήσουν τις τιμές του φυσικού αερίου στο πλαίσιο του νόμου για την ενεργειακή ασφάλεια. «Ο λόγος είναι ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την αγορά», δήλωσε ο Χάμπεκ.

Για την αντίστοιχη ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμών, πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: Αφενός, πρέπει να έχει κηρυχθεί επίπεδο συναγερμού ή επίπεδο έκτακτης ανάγκης.

Από την άλλη, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύου πρέπει να έχει καθορίσει σε αυτή τη βάση μια «σημαντική μείωση του συνολικού όγκου εισαγωγών φυσικού αερίου στη Γερμανία». Μόνο τότε επιτρέπεται στις εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές σε ένα «κατάλληλο επίπεδο», έκλεισε.