Σε πλήρη σύγχυση εμφανίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα στελέχη της αναφορικά με το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά που σαρώνει τα νοικοκυριά, καθώς επιδίδονται σε αντικρουόμενες δηλώσεις για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης για καιρό επιμένει να προαναγγέλλει πιθανή μείωση του ΦΠΑ σε μία σειρά προϊόντων, κάθε φορά που βρίσκεται στρυμωγμένος από τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας της ακρίβειας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η πιθανή μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα, εξετάζεται από την κυβέρνηση. «’Έχουμε πει ότι αυτό είναι στο τραπέζι και προφανώς θα γίνει, πιστεύω σχετικά σύντομα» είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας για τον πληθωρισμό, σύμφωνα υπουργός ανέφερε ότι , δεν ήρθε για να φύγει, ήρθε για να μείνει, τουλάχιστον όσο θα συνεχίζεται ο πόλεμος. «Έχουμε μια άσκηση αντοχής, της κοινωνίας από την μία και από την άλλη αντοχής των δημοσίων οικονομικών» ισχυρίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ωστόσο και στο παρελθόν ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε τη μείωση του ΦΠΑ όμως επανειλημμένα «κρεμάστηκε» από άλλα κυβερνητικά στελέχη. Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όσο και ο Χρήστος Σταικούρας με δηλώσεις τους έχουν «τραβήξει το αυτί» του υπουργού Ανάπτυξης ισχυριζόμενοι ότι η μείωση φόρων δεν θα φτάσει στα νοικοκυριά και επίσης είναι πιθανό να εκτροχιάσουν τα δημοσιονομικά.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον ΑΝΤ1 πριν από δύο μέρες και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, είπε ότι «μια οριζόντια μείωση ΦΠΑ δεν σημαίνει ότι θα στηριχθούν αυτοί πραγματικά που έχουν ανάγκη. Με τα στοχευμένα μέτρα, στηρίζουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, τος χαμηλοσυνταξιούχους και όσους πραγματικά έχουν ανάγκη», συμπληρώνοντας πως «όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι και αξιολογούνται, όμως αυτό που στοχεύουμε είναι η στήριξη των συμπολιτών που έχουν ανάγκη» και ότι «μια μείωση του ΦΠΑ, ίσως δεν φτάσει στον τελικό καταναλωτή».