LaPolitica

Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα από τη γνωστοποίηση της κυβερνητικής παρέμβασης αναφορικά με τον διαγωνισμό για τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας και τα γνωστά εργολαβικά συμφέροντα που διαχειρίζονται σκανδαλωδώς επί δεκαετίες το έργο με μονοπωλιακό τρόπο έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν τον πανικό τους για τι επερχόμενες εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι καταγγελίες του γαλλικού κολοσσού Suez για μεθοδεύσεις αποκλεισμού των δύο από τους τρείς υποψηφίους από τον διαγωνισμό για τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας έφτασαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της γαλλικής εταιρείας, η οποία εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της την οποία κοινοποίησε στον ίδιο τον πρωθυπουργο, Κυριάκο Μητσοτάκη, η Επιτροπή Αξιολόγησης έθετε εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας με τρόπο σκανδαλώδη και πραξικοπηματικό τους δύο από τους τρείς υποψηφίους.

Τώρα, με θράσος που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια, εκείνοι που μονοπωλούν σκανδαλωδώς επί 15 χρόνια το έργο, πετυχαίνοντας συνεχή ανανέωση των συμβάσεων, μοιράζουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία – άκουσον, άκουσον – ο γαλλικός κολοσσός λέει «δεν κόπτεται για τον διαγωνισμό, επειδή συμμετέχει στο σχήμα που κατεβαίνει στον διαγωνισμό με 10%» φτάνοντας, με αριθμητική μπακάλικου στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι «αν λοιπόν στο σχήμα αυτό μία εταιρεία όπως η Suez είχε ποσοστό συμμετοχής 10%, τότε της αναλογούσαν 13 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, δηλαδή περίπου 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο αντικείμενο, ούτε καν κέρδος». Διαδίδουν δε, ότι εγχώριοι ανταγωνιστές των Εθνικών Εργολάβων, χρησιμοποιούν δήθεν τους Γάλλους ως πολιορκητικό κριό για να πιέσουν την κυβέρνηση. Επίσης οι Εθνικοί Εργολάβοι διαδίδουν το χωρίς προηγούμενο ψέμα ότι μόνο αυτοί είναι που έχουν την τεχνογνωσία για την ορθή λειτουργία του Κέντρου Διαχείρισης Λυμάτων στην Ψυττάλεια.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πολύ διαφορετική, διότι όχι μόνο είναι μεγάλο το ενδιαφέρον της Suez για το έργο, αλλά είναι τόσο μεγάλο και υπήρξε τέτοια η ανησυχία της, ώστε για να αποτραπεί το σκάνδαλο παρενέβη ακόμη και η γαλλική Πρεσβεία. Είναι μάλιστα τέτοιο το θράσος των «Εθνικών Εργολάβων», ώστε με σπεκουλαδόρικο τρόπο επιχείρησαν όχι μόνο να υποβαθμίσουν την παρέμβαση της γαλλικής πλευράς, αλλά και να συκοφαντήσουν την γαλλική Πρεσβεία, διαδίδοντας ότι δήθεν οι Γάλλοι μπαινοβγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και δίνουν εντολές στον πρωθυπουργό και στον περιβάλλον του. Καταλαβαίνει ο κάθε ένας πως για τους Εθνικούς Εργολάβους δεν έχουν σημασία οι διεθνείς σχέσεις της χώρας, ιδιαίτερα σε μία κρίσιμη συγκυρία κυρίως για τα εθνικά θέματα, στην οποία ο ρόλος της Γαλλίας είναι καθοριστικός. Το μόνο που τους ενδιαφέρει, όπως έκαναν και σε άλλες περιπτώσεις, είναι να σώσουν τον όμιλό τους από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει με κάθε κόστος, κόστος, βέβαια, για την κοινωνία και τη χώρα.

Πρωτοφανής μεθόδευση

Η απόπειρα της εύκολη επιλογής αποκλεισμού του γαλλικού κολοσσού από την ΕΥΔΑΠ είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση, σφοδρές αντιδράσεις και όργιο φημών, αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι, οι οποίοι στην αγορά έκαναν λόγο για πρωτοφανή μεθόδευση ανάθεσης του έργου στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένους κύκλους οι σκανδαλώδεις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις συνδυάζονταν με τα σοβαρά οικονομικά και όχι μόνο προβλήματά του συγκεκριμένου ομίλου. Και καθίσταται απολύτως σαφές και αντιληπτό ότι η σκανδαλώδης απόπειρα ανάθεσης του έργου στον συγκεκριμένο όμιλο είχε ένα και μόνο στόχο: Τη διαιώνιση του καθεστώτος μονοπωλιακής διαχείρισης του κέντρου επεξεργασίας στην Ψυττάλεια από τον κατασκευαστικό όμιλο του Άκτωρα και μάλιστα με τρόπο πραξικοπηματικό, ώστε να του δοθεί με αυτόν τον τρόπο ένα ακόμη… φιλί ζωής.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είχε επιχειρήσει να επιτύχει τον απόλυτο αιφνιδιασμό με τη διενέργεια ενός διαγωνισμού που τελικά δεν θα επέτρεπε στους ενδιαφερόμενους ομίλους να καταθέσουν τους σχετικούς φακέλους με τις προσφορές.

Τελικά το σκάνδαλο απετράπη και ο διαγωνισμός προχώρησε κανονικά με τη συμμετοχή τριών κοινοπραξιών, του Άκτωρα μαζί με τη JP – που υπενθυμίζεται ότι επί 15 χρόνια λυμαίνονται το έργο με συνεχή ανανέωση των συμβάσεων – , των εταιρειών Suez, Terna, Intrakat και της κοινοπραξίας Μυτιληναίος – Κωνσταντινίδης.

Μετά τις σοβαρότατες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο χρονικό διάστημα και προκάλεσαν ακόμη και την αντίδραση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, η ΕΥΔΑΠ προσανατολίστηκε στο άνοιγμα και των τριών προσφορών, ζητώντας από την Επιτροπή του διαγωνισμού να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων που αφορούν στη συμπλήρωση και αποσαφήνιση πληροφοριών και δικαιολογητικών.

Καταληκτικά: Οι «εθνικοί εργολάβοι» έχουν αντιληφθεί ότι οι εποχές που αλώνιζαν έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. H αντίληψη και οι πρακτικές τους ταιριάζουν σε τριτοκοσμικές χώρες και όχι σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και στο κάτω, κάτω τα οικονομικά τους προβλήματα δεν θα τα πληρώσουν, ούτε οι πολίτες, ούτε η χώρα.