Για σαφή απόπειρα να αφανιστεί ο κλάδος των παραγωγών λαϊκών αγορών προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων, κατηγορούν την κυβέρνηση οι βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ  Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γιαννούλης και Δώρα Αυγέρη , αναφερόμενοι στο προωθούμενο σχέδιο νόμου που ρυθμίζει θέματα λαϊκών αγορών. .

Όπως σημειώνουν, πρόκειται για άλλο ένα δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης να βάλει στο στόχαστρο, εν μέσω πανδημίας, τους «μικρούς» της εγχώριας αγοράς. “Παραγωγοί, επαγγελματίες και μικροπωλητές, δηλαδή οι άνθρωποι που αγωνίζονται για το μεροκάματο στις λαϊκές αγορές, αντιδρούν.

Όπως λένε, το εν λόγω νομοσχέδιο είναι καταστροφικό για τον κλάδο”, αναφέρουν.

Με αναφορά που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις θέσεις  και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών, Παραγωγών, Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης, καθώς και του Σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» , που προθυμοποιούνται να αναλάβουν πρωτοβουλία για την κατάθεση ενός νέου σχεδίου νόμου, το οποίο θα αφορά στον πραγματικό εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών.

“Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη κάθε άλλο παρά λύνει τα χρόνια προβλήματα των λαϊκών αγορών, ενώ οδηγεί τους ανθρώπους τους στον αφανισμό.” αναφέρουν για το Σχέδιο Νόμου, όπου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι η λειτουργία των λαϊκών αγορών θα ανατίθεται σε εταιρίες που θα προκύπτουν από συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, οι οποίες θα καθορίζουν μάλιστα την αξία κάθε προκηρυσσόμενης θέσης στις λαϊκές αγορές.

Επίσης, προβλέπεται η συμμετοχή εταιριών και νομικών προσώπων που θα μπορούν να πλειοδοτούν για τη χορήγηση θέσης στις λαϊκές αγορές.

“Το δήθεν σύστημα μοριοδότησης για την κατοχύρωση θέσης, που δίνει περισσότερα μόρια σε κατόχους μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων, είναι απλά για το θεαθήναι. Ουσιαστικά τη διεκδικούμενη θέση παίρνει η πλειοδότρια εταιρία, την οποία πολύ δύσκολα θα μπορούν να ανταγωνιστούν οι μικροπαραγωγοί.” σημειώνοι οι δύο βουλευτές και προσθέτουν: ” Αναρωτιέται κανείς με ποια λογική η κυβέρνηση προχωρά σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις. Έχει υπόψη η κυβέρνηση τι σημαίνει λαϊκή αγορά, γιατί υπάρχει, ποια η συνεισφορά της στις τοπικές οικονομίες, τις λαϊκές γειτονιές;

– Ποια επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουν να βάλουν χέρι και στις λαϊκές αγορές και γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί υπέρ τους; Προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις, αλλά και να συναισθανθεί την αγωνία χιλιάδων επαγγελματιών και παραγωγών που βρίσκονται στην επισφάλεια;”

Ακολουθεί η σχετική αναφορά:

«Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον κ.  Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Απόρριψη του σχεδίου νόμου για τις λαϊκές αγορές από την Ομοσπονδία Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης».

Οι  Βουλευτές Α΄ και Β’ Θεσσαλονίκης, Γιαννούλης Χρήστος και  Αυγέρη Θεοδώρα αντιστοίχως, καταθέτουν προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ως αναφορά, τρία δελτία τύπου με ημερομηνία 1/2/2020 και 2/2/2020 της Ομοσπονδίας Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης και του Σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ». Με τα επισυναπτόμενα δελτία τύπου η Ομοσπονδία και το Σωματείο αφού ασκούν κριτική επισημαίνοντας τα προβληματικά σημεία του σχεδίου νόμου, ανακοινώνουν ότι το απορρίπτουν στο σύνολό του και επισημαίνουν ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι θέσεις τους. Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι καταστροφικό για τον κλάδο. Οι  επαγγελματίες και παραγωγοί είναι πρόθυμοι- μέσω της Ομοσπονδίας- ν’ αναλάβουν πρωτοβουλία, ώστε να κατατεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα νέο νομοσχέδιο, που θα αφορά τον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών. Για αυτό αποστέλλουν με τα επισυναπτόμενα δελτία τύπου και σχετική πρόταση προς την κυβέρνηση.

Επειδή η πρόταση της Ομοσπονδίας κινείται προς θετική κατεύθυνση, αφού τα μέλη της είναι κατά τεκμήριο οι πλέον αρμόδιοι να διαμορφώσουν το νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, οι Βουλευτές θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις απόψεις της Ομοσπονδίας και του αναφερομένου σωματείου επί του σχεδίου νόμου.
Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης οδηγεί στον αφανισμό του κλάδου, δίνοντας το πράσινο φως σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να καταπιούν  και να μονοπωλήσουν τις  λαϊκές αγορές.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα 4 Φεβρουαρίου 2021

Οι καταθέτοντες Βουλευτές
Αυγέρη Θεοδώρα
Γιαννούλης Χρήστος»