Οι πρόωρες εκλογές πλέον το Σεπτέμβρη με φόντο την ακραία ακρίβεια πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Αυτό μαρτύρησε εξάλλου εκ παραδρομής και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Οικονόμου, απαντώντας στον κ. Τσίπρα πως «ζητά τρίμηνη υπηρεσιακή κυβέρνηση», φανερώνοντας έτσι τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά την επιστροφή από τα «μπάνια του λαού».

Είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εξάλλου που στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του έχει μετατοπιστεί από το δόγμα της «εξάντλησης της τετραετίας» σε ένα «ναι μεν αλλά», αφήνοντας παράθυρο και πυροδοτώντας έτι περαιτέρω τα σχετικά σενάρια, τα οποία μέχρι και οι βουλευτές της ΝΔ προεξοφλούν στα τηλεοπτικά πάνελ.

Η δικαιολογία δε, πως για ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ευθύνεται η… αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και η «τοξικότητα» δεν μπορεί να σταθεί παρά μόνο ως απέλπιδα προσπάθεια Μητσοτάκη να δικαιολογήσει – σύμφωνα με την ανάλυση Τσίπρα – την «κωλοτούμπα» υπό το βάρος της κοινωνικής πίεσης από την ακρίβεια και τη δραματική μείωση των εισοδημάτων.

Ως εκ τούτου, όλα δείχνουν πως οδεύουμε σε ένα μεγάλο προεκλογικό καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του οποίου εάν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη κρίση που θα φθείρει περαιτέρω την κυβέρνηση, όπως πχ συνέβη με τις περσινές πυρκαγιές, η ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου θα αποτελέσει το προεκλογικό μπαλκόνι των κομμάτων λίγο πριν τη λαϊκή ετυμηγορία.

Στο πλαίσιο αυτό στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η σωρεία επιδομάτων (fuel pass, energy pass κλπ), που απορρέουν από τα υπερκέρδη αυτή τη φορά του Δημοσίου λόγω αυξημένων εσόδων (λόγω ακρίβειας) από τον ΦΠΑ, αποτελούν μία προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να στρώσει το έδαφος για τον εκλογικό σχεδιασμό του, συγκρατώντας στο μέτρο του δυνατού τη σημαντική φθορά στην οποία υπόκειται εξαιτίας της καλπάζουσας ακρίβειας και του πληθωρισμού. Ακρίβεια που αναμένεται να ενταθεί πολύ περισσότερο από το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Ο κ. Μητσοτάκης πάει σε πρόωρες εκλογές γιατί δεν μπορεί να διαχειριστεί την ακρίβεια που έρχεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στην συζήτηση που είχε στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, ενώ λίγη ώρα αργότερα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας κήρυξε και επίσημα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, βάζοντας το δίλημμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη «εφιάλτης χωρίς τέλος ή πολιτική αλλαγή και το τέλος του εφιάλτη».

Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ ουδείς είναι ενάντια στα επιδόματα από θέση αρχής, ωστόσο υπενθυμίζουν πως επί διακυβέρνησής του εντός των μνημονίων, ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά τα χαρακτήριζε «αναδιανομή της φτώχειας» και τα κατήγγειλε ως ημίμετρα, ενώ σήμερα τα υιοθετεί με «ανέντιμη προεκλογική στόχευση χωρίς να έχει την τρόικα πάνω από το κεφάλι του», όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Διόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η αποστροφή της Τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφης Αχτσιόγλου μετά τις ανακοινώσεις για το ενισχυμένο fuel pass των 0.70 λεπτών τη μέρα για τους επόμενους τρεις μήνες, ως δηλαδή τον Σεπτέμβριο. «Είναι προφανές πως ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται να μειώσει τις τιμές, αλλά να στήσει έναν μηχανισμό προεκλογικής εξαπάτησης των πολιτών» σημείωσε χαρακτηριστικά, επαναφέροντας το αίτημα για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής. «Η άρνηση της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η άρνηση αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η επιδότηση της αισχροκέρδειας αντί της επιβολής πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου, η ανεξέλεγκτη λειτουργία καρτέλ στην αγορά είναι πολιτικές επιλογές».

Ρελάνς Τσίπρα

Με αυτά τα δεδομένα, η ρελάνς που επιχείρησε ο κ. Τσίπρας με τέσσερις άξονες για θεσμική και ομαλή πορεία στο δρόμο για τις κάλπες, επί της ουσίας επιστρέφει την καυτή πατάτα στα χέρια του Πρωθυπουργού, του οποίου η αξιοπιστία πλήττεται εκ των πραγμάτων λόγω της διαφαινόμενης αυτοαναίρεσης της δέσμευσής του για εξάντληση της τετραετίας.

Ζητώντας να τελειώνει με τα θεσμικά παιχνίδια ο κ. Τσίπρας κάλεσε από το βήμα της Βουλής εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών καθώς και υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών. Επίσης να πάρει μέτρα για μια δίκαιη προεκλογική περίοδο η οποία θα επιτρέπει την συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ιδίως στα εθνικά θέματα, για τα οποία ζήτησε να τεθεί σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, καθώς και διακομματική Επιτροπή για την ισότιμη προβολή των κομμάτων στα media, με δεδομένη την υπερπροβολή της κυβέρνησης (75%) και την υποπροβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μόνιμη πλέον βάση με «πρακτικές λίστας Πέτσα», όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου.