Στο «κόκκινο» βρίσκεται επιδημιολογικά η Αττική, με την επιτροπή των ειδικών να δίνει σήμερα τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση και να λαμβάνονται από αυτήν οι τελικές αποφάσεις, τις οποίες θ’ ανακοινώσει το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως όλα δείχνουν θα ισχύσουν πιο αυστηροί κανόνες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείχνει το δρόμο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ότι όταν μειώνονται τα κρούσματα ανοίγουμε δραστηριότητες και όταν αυξάνονται τις περιορίζουμε.

Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε επομένως το σενάριο του αυστηρού lockdown για την Αττική στη λογική των άλλων «κόκκινων» περιοχών, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και η ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού δημιουργούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία στους ειδικούς ως προς τη διασπορά του κορονοϊού.

Το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα βρίσκεται μετέωρο, αν και εξακολουθεί ν’ αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης για την απελευθέρωση δραστηριοτήτων.

Πιθανό είναι το σενάριο της λειτουργίας μόνο των Γυμνασίων, ενώ η αγορά επιστρέφει – όπως όλα δείχνουν – σε καθεστώς click away και ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης σε click in shop.

Όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας, το επικρατέστερο σενάριο είναι να διατηρηθεί το ωράριο από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, ωστόσο στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών έχουν πέσει προτάσεις για περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ακόμη και στην Αττική.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατά τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Και αυτό είναι που θα γίνει και σήμερα, μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, κατέληγαν τα ίδια στελέχη.

Σύψας για Αττική: Σκέψεις για απαγόρευση από τις 18:00

Η Αττική πλησιάζει στο κόκκινο παραδέχτηκε ο Νίκος Σύψας, μέλος της επιτροπής των ειδικών, μιλώντας το πρωί σήμερα στο OPEN.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας παραδέχτηκε ότι μια από τις σκέψεις που εξετάζονται είναι το να ξεκινά από τις 18:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ στα καταστήματα, στην περίπτωση που τελικά η Αττική «μπει» στο κόκκινο, τότε θα επιστρέψει το click away.

Τα στοιχεία που φέρνουν νέο lockdown

Να σημειωθεί ότι εδώ και πάνω από 1,5 εβδομάδα, οι μισές μολύνσεις στη χώρα εντοπίζονται στην Αττική. Σαφής εξήγηση για την αιτία της ξαφνικής ανόδου των κρουσμάτων -που χθες έφτασαν τα 313 από τα 716 στο σύνολο της χώρας – προς το παρόν δεν υπάρχει.

Αυτή εντοπίζεται σε μεγάλους Δήμους της Αθήνας, όπως είναι το κέντρο της Αθήνας και τα Βόρεια Προάστια, ενώ σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου εμφανίζεται στη Δυτική Αττική, με επίκεντρο τον Δήμο Αχαρνών.

Αναλυτικά και μέσα στην τελευταία εβδομάδα:

 • στην Ανατολική Αττική από 15 τα κρούσματα το περασμένο Σάββατο, έφτασαν στα 45 την Τρίτη
 • στον Βόρειο Τομέα από 30 το Σάββατο άγγιξαν τα 76 την Τρίτη και Τετάρτη
 • στη Δυτική Αττική από 12 το Σάββατο άγγιξαν τα 28 την Τρίτη
 • στον Δυτικό Τομέα από 14 την Κυριακή κατέληξαν στα 67 την Τρίτη
 • στον Κεντρικό Τομέα από 65 κρούσματα το Σάββατο έφτασαν στα 114 την Τρίτη
 • στον Νότιο Τομέα από 17 την Κυριακή κατέληξαν στα 43 τη Δευτέρα

“Μυστήριο” η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική

Η τάση αύξησης των κρουσμάτων είναι σαφώς ανοδική, όμως το πιο ανησυχητικό είναι, ότι αυτή δεν εστιάζεται στις συγκεκριμένες δραστηριότητες που άνοιξαν κατά το τελευταίο διάστημα. Δηλαδή δεν έχει εντοπιστεί συγκεκριμένη πηγή διασποράς.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες δεν δίνουν σχεδόν καμία πιθανότητα η αύξηση στη διασπορά να έχει προέλθει από την επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων. Το ίδιο υποστηρίζουν ότι συμβαίνει και με το άνοιγμα του λιανεμπορίου κατά την τελευταία εβδομάδα. Παρά τη μεγάλη αύξηση που έφερε στην κινητικότητα του πληθυσμού, οι επιπτώσεις του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων, όπως τονίζουν, θα φανούν μετά από 10 ημέρες.

Αυτός είναι και ο λόγος που το λιανεμπόριο τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης για επιστροφή στην λειτουργία των εορτών, δηλαδή, με το τρόπο του click away. Η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρήθηκε στην αγορά κατά τις τελευταίες ημέρες, θα φέρει επιπτώσεις στα νούμερα της πανδημίας τις επόμενες δύο εβδομάδα, άρα όσο νωρίτερα την περιορίσουμε, τόσο λιγότερες επιπτώσεις θα υπάρξουν στο σύστημα Υγείας.

Τέλος να τονιστεί ότι προβληματίζει ιδιαίτερα και το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που εμφανίζει και η γειτονική στην Αττική, Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, με διψήφια νούμερα στα ημερήσια κρούσματα για πάνω από μία εβδομάδα και κορύφωση τις 54 μολύνσεις σε μία ημέρα την περασμένη Τετάρτη 27/1. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη Π.Ε. που θα μπει σε σκληρό lockdown είναι η Εύβοια.

Ποια είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ Covid-19 της Αττικής

Την ώρα που η κενές ΜΕΘ Covid-19 αποτελούν το 57% της συνολικής διαθεσιμότητας σε όλη τη χώρα, στην Αττική το ποσοστό αυτό μειώνεται σχεδόν στο 30%, καθώς η κάλυψη των κρεβατιών έχει φτάσει στο 70% με αυξητικές τάσεις.

Συγκεκριμένα από τους 268 ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε όλη τη χώρα, σχεδόν οι μισοί, δηλαδή οι 138, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ Νοσοκομείων της Αττικής.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η κατάσταση με τις ΜΕΘ Covid σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής είναι η εξής:

 • Γ. Γεννηματάς: 10 ασθενείς, 1 κενή κλίνη
 • Σωτηρία: 52 ασθενείς, 32 κενές κλίνες
 • ΝΙΜΤΣ. 1 ασθενής, 3 κενές κλίνες
 • Ελπίς: 3 ασθενείς, 3 κενές κλίνες.
 • Ευαγγελισμός: 28 ασθενείς, 3 κλίνες κενές
 • Ασκληπιείο: 5 ασθενείς, 7 κενές κλίνες
 • Αττικόν: 16 ασθενείς στις 7 κενές κλίνες
 • Θριάσιο: 11 ασθενείς, 1 κενή κλίνη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, στο οποίο εχθές έγιναν 10 εισαγωγές περιστατικών κορονοϊού και τα τρία χρειάστηκαν διασωλήνωση, με αποτέλεσμα να μείνει μόνο μία κενή κλίνη ΜΕΘ στο νοσοκομείο. Στον Ευαγγελισμό, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας σήμερα οι κενές κλίνες ΜΕΘ είναι μόλις 3.