Ένα ακόμη βήμα προς το Brexit πραγματοποιεί η Βρετανία μετά τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές της Πέμπτης.

Οι Συντηρητικοί κερδίζουν ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 86 εδρών εξασφαλίζοντας 368 έδρες από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων, σύμφωνα με τα exit polls.

Σημειώνεται ότι το όριο της αυτοδυναμίας τοποθετείται στις 326 έδρες, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες επτά ώρες.

Μπόρις Τζόνσον: «Απολαύστε τη γιορτή»

Ο Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τα μέλη του κόμματός του να «απολαύσουν τη γιορτή» της βραδιάς μετά τη μετάδοση του exit poll.

«Ελπίζω να απολαύσετε τη γιορτή απόψε», ανέφερε σε μήνυμά του, το οποίο εστάλη στα μέλη των Τόρις. «Εσείς ήσασταν η κινητήρια δύναμη αυτής της εκστρατείας. Δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε χωρίς εσάς», πρόσθεσε.

Εργατικό Κόμμα: Οι κατάλληλες αποφάσεις θα ληφθούν με το τελικό αποτέλεσμα

Το Brexit και όχι η ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν το πρόβλημα που έφερε το πολύ κακό εκλογικό αποτέλεσμα για το Εργατικό Κόμμα – το χειρότερο από το 1935 – εάν επιβεβαιωθούν τα exit polls του BBC, υποστήριξε ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών του κόμματος Τζον Μακντόνελ. «Οι κατάλληλες αποφάσεις θα ληφθούν όταν έχουμε τα οριστικά αποτελέσματα», τόνισε ο Μακντόνελ.

«Θα δούμε τα αποτελέσματα το πρωί και μετά θα ληφθούν αποφάσεις, είμαι βέβαιος», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC.

Σε ερώτηση εάν θα χρειαστεί να παραιτηθεί ο ίδιος και ο Κόρμπιν, ο Μακντόνελ δήλωσε: «Ας δούμε τα ίδια τα αποτελέσματα, όπως είπα θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις».

Σύμφωνα με την «Guardian», η απάντηση αυτή μπορεί να σημαίνει ότι ο Κόρμπιν θα πρέπει να παραιτηθεί εάν το αποτέλεσμα επιβεβαιώσει τις προβλέψεις.

Άλμα της στερλίνας

Η στερλίνα σημείωσε άλμα έναντι του ευρώ και του δολαρίου μετά τα πρώτα exit polls που κατέδειξαν απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών για τους Συντηρητικούς.

Στις 22:03 (τοπική ώρα, 00:03 σήμερα ώρα Ελλάδας), η στερλίνα σημείωνε άνοδο 1,94% έναντι του δολαρίου, στο 1,3416 δολάριο, και 1,58% έναντι του ευρώ, στις 83,25 πένες για ένα ευρώ.