Με την τουρκική οικονομία σε βαθιά κρίση, τον πληθωρισμό να «καλπάζει» και τις λαϊκές αντιδράσεις να αυξάνονται ο Ερντογάν φαίνεται ότι βρήκε την «ανάσα» που αναζητούσε.

Το περίεργο, που παράλληλα όμως δείχνει και την δυσκολία στην οποία βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος, είναι ότι βοήθεια για τη διάσωση της τουρκικής οικονομίας έρχεται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χώρα που δεν διατηρούσε μέχρι τώρα καλό επίπεδο σχέσεων με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο διάδοχος του Εμιράτου του Άμπου Ντάμπι Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ βρέθηκε την Τετάρτη στην Τουρκία για επίσημη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε και με τον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως έγινε γνωστό, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνίες για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, της τεχνολογίας, των μεταφορών, των υποδομών, της υγείας και της ενέργειας, ενώ συμφώνησαν σε συνεργασία στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των τροφίμων και της γεωργίας.

«Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις με επίκεντρο τους τρόπους ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Ανυπομονώ να εξερευνήσω νέες ευκαιρίες συνεργασίας προς όφελος των δύο εθνών μας και προώθησης των αμοιβαίων αναπτυξιακών μας στόχων», έγραψε στο Twitter o πρίγκιπας διάδοχος των ΗΑΕ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το Άμπου Ντάμπι σκοπεύει να επενδύσει συνολικά 10 δισ. δολάρια (8,94 δισ. ευρώ) στη γείτονα χώρα.

Τη διάθεση αυτού το ποσού ανακοίνωσε ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του κρατικού επενδυτικού ταμείου των ΗΑΕ.

«Το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε “να πέσει στα γόνατα” και να παρακαλέσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για βοήθεια είναι καλό, διότι η κυβέρνηση Ερντογάν εμφανίζεται να… ικετεύει μια φίλη και σύμμαχη χώρα της Ελλάδας για συνδρομή προκειμένου να αποφύγει την οικονομική καταστροφή», ήταν το σχόλιο διπλωματικής πηγής στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.