Περισσότερα από 50 στελέχη της κυβέρνησής του Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκαν τις τελευταίες ώρες, με τον Βρετανό Πρωθυπουργού να αποδέχεται τελικά την ήττα του και να δηλώνει την παραίτησή του εντός της ημέρας.

Αν και χθες είχε «στιλώσει» τα πόδια και δήλωνε πως «δεν πάω πουθενά», παρά τις πολυάριθμες νυχτερινές επισκέψεις που δέχθηκε στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στρίτ, ωστόσο το μπαράζ παραιτήσεων δεν του άφηνε επιλογές.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κάνει διάγγελμα προς τους πολίτες σύμφωνα με εκπρόσωπο ης Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ομάδα των συμβούλων του έχει ήδη προετοιμάσει την επιστολή παραίτησης του.

Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα Sun έγραψε ότι ο Τζόνσον θα παραμείνει στην ηγεσία των Συντηρητικών μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος του κόμματος μέσα στο καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα έγινε γνωστό πως ο Ναντίμ Ζαχάουι, ο οποίος την Τρίτη διορίστηκε από τον Βρετανό Πρωθυπουργό στη θέση του Υπουργού Οικονομικών, ζήτησε με ανοιχτή επιστολή την παραίτησή του, καθώς η κατάσταση «δεν ήταν βιώσιμη».

Τέλος και η υπ. Παιδείας

Στο μακρύ κατάλογο των παραιτηθέντων προστέθηκε σήμερα και η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν.

Η υπουργός δήλωσε από την πλευρά της πως παραιτείται σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών αφότου διορίσθηκε, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξαναγκασθεί ο πρωθυπουργός Τζόνσον να παραιτηθεί.

«Δεν βλέπω να μπορείτε να συνεχίσετε με κανένα τρόπο, αλλά χωρίς έναν επίσημο μηχανισμό για να σας απαλλάξουμε από τα καθήκοντά σας, φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό δυνατό είναι να σας υποχρεώσουμε αυτοί που παραμένουμε στο υπουργικό συμβούλιο», έγραψε η Ντόνελαν στην επιστολή παραίτησής της λέγοντας πως «ικέτευσε» τον Τζόνσον χθες, Τετάρτη, να παραιτηθεί.

«Μας φέρατε σε μια αφόρητη κατάσταση… ως κάποια που βάζει πάνω απ’ όλα την ακεραιότητα, δεν έχω άλλη επιλογή».

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε πως έχει υποχρέωση να κρατήσει τη χώρα ασφαλή και δεν μπορεί να αφήσει «άδεια τα γραφεία του κράτους», όμως κάλεσε τους συναδέλφους του στο κόμμα να εξαναγκάσουν τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Το «χαρτί» της βασίλισσας

Ένα ακόμη σενάριο ήθελε τον Βρετανό πρωθυπουργό να «επιστρατεύει» τη βασίλισσα για να σώσει την πρωθυπουργία του.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, υπήρχει μια ανησυχία μεταξύ των βουλευτών που εδράζεται σε μια έγκριση νόμου περί διάλυσης και σύγκλησης του κοινοβουλίου που τέθηκε φετος σε ισχύ, καταργώντας τον νόμο περί κοινοβουλίων ορισμένου χρόνου και επιτρέποντας τη διάλυση του σώματος από τη βασίλισσα «κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού».

Οι συντηρητικοί βουλευτές ανησυχούν ότι ο Τζόνσον θα μπορούσε να προσπαθήσει να το χρησιμοποιήσει για να σώσει την πρωθυπουργία του.

Όπως, όμως, παρατηρούν ακόμα και βουλευτές του κόμματος του Μπόρις Τζόνσον αν ο Βρετανός πρωθυπουργός καταφύγει σε αυτή τη λύση τότε ρισκάρει το ενδεχόμενο μεγάλης συνταγματικής κρίσης σε περίπτωση κατά την οποία η βασίλισσα Ελισάβετ απορρίψει το αίτημά του.

Μια κυβερνητική πηγή είπε στους Times: «Είναι κάτι για το οποίο συζητήθηκε, αλλά είναι εντελώς τρέλα».