Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca διέψευσε ότι αρνήθηκε να προσέλθει σε συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση με θέμα την τροφοδοσία της Ευρώπης σε εμβόλια κατά της Covid-19 και δηλώνει ότι η συνάντηση θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα αργότερα σήμερα.

«Θα συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ Ανσχόμπερ δήλωσε νωρίτερα ότι η εταιρεία ανέβαλε μέχρι την Πέμπτη τις διαπραγματεύσεις για την μείωση της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε εμβόλια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα πως δεν θα προσέλθει στην συνάντηση που είχε οριστεί με την Κομισιόν.

Ο Γενικός Διευθυντής της AstraZeneca, Pascal Soriot, μέσω συνέντευξης του, στην ιταλική La Repubblica και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, επισήμανε πως η ΕΕ «κακώς διαμαρτύρεται» σχετικά με τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων της εταιρείας, τονίζοντας αφενός ότι η Ένωση, καθυστέρησε τρεις μήνες να υπογράψει με την Astra και υποστηρίζοντας, αφετέρου, πως, η συμφωνία που έχει υπογραφεί δεν προβλέπει ακριβή ποσότητα δόσεων εμβολίων, αλλά αντίθετα αφορά τη «βέλτιστη προσπάθεια», εκ μέρους της εταιρείας.

«Όλοι μας αντιδρούμε κάπως και πιο έντονα ή συναισθηματικά γι’ αυτά που μας συμβαίνουν αυτό το διάστημα. Το κατανοώ, δεδομένου ότι η Κομισιόν τρέχει όλη αυτή τη διαδικασία για το σύνολο της Ευρώπης», δήλωσε παράλληλα ο Soriot, αφήνοντας «αιχμές» για την στάση της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιτείνει ότι έχει πληρώσει προκαταβολή ύψους 336 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και ζητεί εξηγήσεις για την διαφαινόμενη καθυστέρηση.

Επίσης, ο Soriot προσθέτει ότι, μόλις η ΕΕ δώσει τη ρυθμιστική της έγκριση για το εμβόλιο των AstraZeneca και Πανεπιστημίου της Οξφόρδης – η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών – η εταιρεία θα στείλει αμέσως 3 εκατ. δόσεις, με στόχο αυτές να φθάσουν τα 17 εκατομμύρια μέσα στον Φεβρουάριο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, η συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την φαρμακευτική εταιρεία, «παραμένει στο σκοτάδι».