Στην περιοχή του Ροστόφ – κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία – συνελήφθη ένας πράκτορας που στρατολογούσε μαθητές λυκείου στο “Azov” με οδηγίες της SBU (Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας).

Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, στρατολόγησε περίπου 800 άτομα στο εθνικιστικό τάγμα του “Αζόφ”, αναφέρει το TASS.

Επιπλέον, ο άνδρας κατηγορείται για οργάνωση τρομοκρατικών ενεργειών σε σχολεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτελούσε καθήκοντα για την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας.

 “Είπε ότι, με οδηγίες της SBU, στρατολόγησε νέους στο “Αζόφ” μέσω Διαδικτύου. 

Περίπου 800 άτομα στρατολογήθηκαν με αυτόν τον τρόπο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σκοπός ήταν να βρεθούν μαθητές που ήταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στο εκπαιδευτικά ιδρύματα», – είπε ο συνομιλητής του πρακτορείου.

Η πηγή διευκρίνισε ότι ο υπεύθυνος προσλήψεων της SBU είναι 28 ετών.

Πώς μπαίνουν οι Ουκρανοί νεοναζί στη ρωσική κοινωνία;

Σύμφωνα με το περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι Vesti.Don, το οποίο μίλησε με τον κρατούμενο, ο συλληφθείς είναι στρατολόγος για τα εθνικιστικά τάγματα “Azov” και “Donbass” από τη Μαριούπολη.

Μίλησε για τρομοκρατικές επιθέσεις σε σχολεία στο Ταταρστάν και στο Περμ (βρίσκονται στη Ρωσία) που προετοιμάζονταν στις αρχές της χρονιάς.

Σύμφωνα με το κανάλι, ο νεαρός άνδρας ήρθε στη Ρωσία με το πρόσχημα του πρόσφυγα. 

“Αναγκάστηκε” να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις. Οι εντολές από την SBU δεν του δόθηκαν απευθείας, αλλά μέσω ενός άλλου πράκτορα ονόματι Βλαντ, ο οποίος βρισκόταν σε επαφή με τα εθνικιστικά τάγματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επί εννέα χρόνια ο συλληφθείς έβρισκε εθελοντές για συμμορίες σε κοινωνικά δίκτυα και ανάμεσα σε γνωστούς του.