Προφανώς η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να εμφανίζεται ικανοποιημένη από την μεγάλη συμμετοχή στην διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του Κινήματος αλλαγής αφού αυτό δείχνει ότι πολίτες που είχαν βρεθεί κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να πάρουν μέρος στην διαδικασία ανοίγοντας έτσι και πάλι την πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν έκρυβαν όμως την χαρά τους και για το αποτέλεσμα της διαδικασίας καθώς το γεγονός ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν κατάφερε να βρεθεί στον δεύτερο γύρο μόνο οφέλη μπορεί να φέρει στο κυβερνών κόμμα.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της ΝΔ εάν ο Ανδρέας Λοβέρδος κατάφερνε να αναδειχθεί στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποκτούσε έναν εν δυνάμει σύμμαχο, το κυβερνών κόμμα ωστόσο θα έχανε ένα ποσοστό κεντροδεξιών ψηφοφόρων προς το Κίνημα Αλλαγής αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι απόψεις του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ βρίσκουν μεγάλη απήχηση στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος.

Το γεγονός ακόμα ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έμεινε εντελώς εκτός κούρσας διαδοχής κάνει πολλά στελέχη της ΝΔ να πιστεύουν ότι σύντομα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βρεθεί κοντά τους.

Την σκέψη αυτή την βασίζουν στο γεγονός ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική και να υπακούει απόλυτα στις θέσεις του κόμματος . Όπως έχει αποδείξει δεν διστάζει να διαφοροποιηθεί εφόσον έχει άλλη άποψη για τα θέμα.

Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Νίκο Ανδρουλάκη οι απόψεις των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος διίστανται για τον ποιόν θα προτιμούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για αντίπαλο.

Κομματικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην αρχηγεία του ΚΙΝΑΛ ίσως ήταν η καλύτερη εξέλιξη καθώς ο πρωθυπουργός έχει ήδη έτοιμο το αφήγημα με το οποίο θα τον αντιμετώπιζε. Η διαρκής υπενθύμιση ότι είναι ο εμπνευστής της φράσης «λεφτά υπάρχουν» καθώς και το γεγονός ότι επί πρωθυπουργίας του ήρθε το ΔΝΤ στην Ελλάδα ενώ η χώρα μπήκε στα μνημόνια θα αποδυνάμωνε την εκλογή του .

Το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει ανοίξει πολιτικά τα χαρτιά του δίνοντας το στίγμα του αγχώνει τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς δεν μπορούν να καταλάβουν με τι άνθρωπο έχουν να κάνουν.

Βλέπουν ωστόσο ως θετικό το γεγονός ότι ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα επιχειρήσει να πάρει πίσω τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης .

Θεωρούν πάντως ότι η απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από την Βουλή – και η εκπροσώπηση του από άλλα στελέχη – μπορεί να λειτουργήσει ιδιαίτερα αρνητικά για το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη δρομολογώντας άλλου είδους εξελίξεις.