Ως απειλή κατά της Τουρκίας προέβαλλε το πρακτορείο Anadolu την αμυντική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας. Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος κατά τον οποίο «η Ελλάδα πατάει πάνω στην “πυρηνική δύναμη” Γαλλία ενάντια στην Τουρκία».

Με αρκετές δόσεις πολιτικής υποκρισίας, σημειώνεται ότι η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία έρχεται «σε μια περίοδο όπου καταβάλλονται οι προσπάθειες για να δημιουργηθεί μια θετική ατζέντα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». Και «πιάνονται» από την αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που είπε ότι «έχουμε μαζί μας τη Γαλλία που είναι πυρηνική δύναμη».

Ωστόσο, Τούρκοι διεθνολόγοι αναφερόμενοι στη συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας, την υποβαθμίζουν προεξοφλώντας ότι δεν έχει στρατιωτική αξία και πως Γαλλία και Τουρκία δεν πρόκειται να έρθουν σε πολεμική αντιπαράθεση.

«Η Τουρκία δεν είναι Ελλάδα»

Ο Ναίλ Αλκάν, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Hacı Bayram Veli, εκτιμά ότι η αντιπαράθεση έχει δημιουργηθεί λόγω της προσπάθειας αποκλεισμού της Τουρκίας από τους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου. Πόροι, οι οποίοι θα αποδειχθούν σημαντικοί τα επόμενα χρόνια. Ο Ναίλ Αλκάν αποκλείει το ενδεχόμενο ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας λόγω της ισχύος της Άγκυρας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Τουρκία «δεν είναι Ελλάδα. Η Τουρκία είναι μια χώρα ισχυρή».

Συμφωνία χωρίς στρατιωτική αξία

Ο Τσινάρ Οζέν, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, θεωρεί ότι η Συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας έρχεται να λειτουργήσει ως ένα αντίβαρο στην όλο και αυξανόμενη γεωπολιτική επιρροή της Τουρκίας στη δυτική Αφρική. Ο Τσινάρ Οζέν, μάλιστα, αμφισβητεί τη στρατιωτική αξία της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι έχει μόνο πολιτική διάσταση.

Προτεραιότητα της Γαλλίας οι μπίζνες των εξοπλισμών

Ο Χαλούκ Καραντάγ, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστμίου Başkent, βλέπει ότι η συμφωνία δεν είναι παρά μπίζνες για να κάνουν τζίρο οι γαλλικές αμυντικές βιομηχανίες. Κατά τον Χαλούκ Καραντάγ, προτεραιότητα της Γαλλίας είναι η αναπλήρωση κερδών της αμυντικής της βιομηχανίας.

Και αυτός αποκλείει τη σύγκρουση Γαλλίας – Τουρκίας προβάλλοντας τη «θεωρία της δημοκρατικής ειρήνης» στις διεθνείς σχέσεις για να καταλήξει ότι δεν είναι πιθανή μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ δημοκρατικών κρατών. Και σημειώνει δε, ότι στην περίπτωση της Κύπρου τα πράγματα ήταν διαφορετικά, γιατί τότε -το 1974- η Ελλάδα είχε δημοκρατική κυβέρνηση αλλά τη χούντα των Συνταγματαρχών.