Το πως θα γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά του κορονοϊού περιέγραψε ο καθηγητής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης. Ο ίδιος είπε ότι είναι δύσκολη μια άρση του lockdown στα τέλη Νοεμβρίου.

Σε 1.018 σημεία πρόκειται να γίνεται ο εμβολιασμός στη χώρα μας κατά του κορονοϊού στην Α’ βάθμια φροντίδα υγείας, ενώ θα υπάρχουν και κινητές ομάδες που θα πηγαίνουν σε κλειστές δομές. Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, τα σώματα ασφαλείας και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ1 θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση του πληθυσμού για τα εμβόλια, ώστε να εκλείψουν και οι τελευταίες φωνές συνωμοσιολογικού χαρακτήρα.

Μέχρι το εμβόλιο, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες πρόληψης, να μην επαναπαυθούμε, «αυτή η επόμενη μέρα θα είναι σε μερικούς μήνες», υπογραμμίζει ο κ. Βανταράκης.

Σύμφωνα με τον κ. καθηγητή, είναι δύσκολη μια άρση του lockdown στα τέλη Νοεμβρίου, καθώς τώρα αλλάζει η εποχή και θα έρθουν και νέα νοσήματα και η επαναφορά στην κανονικότητα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.

Τα προληπτικά μέτρα πρέπει να είναι πολλαπλά και ταυτόχρονα, με πιο βασικά την χρήση μάσκας και την φυσική απόσταση, αλλά αν ανοίξουμε χρειάζονται κι άλλα, όπως πολλά διαγνωστικά τεστ και σταθερός κι επιτόπιος έλεγχος στα σχολεία.

Ο κ. Βανταράκης τέλος υπογράμμισε πως μετά το τέλος της Άνοιξης θα αρχίσουμε να συζητάμε για ανοσία του πληθυσμού. «Η χρήση του εμβολίου στον πληθυσμού δεν είναι και τόσο γρήγορη, για παράδειγμα, πρέπει να ληφθούν υπόψη τεχνικά χαρακτηριστικά των εμβολίων», είπε χαρακτηριστικά.