«Θετική» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την «επιμονή της αμερικανικής διπλωματίας για την αποφυγή προκλητικών ενεργειών» στην ανατολική Μεσόγειο. Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Πέτσας είπε πως η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου «δίνει τον τόνο για την αποφυγή προκλητικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο» και «αφήνει θετικό αποτύπωμα».

Σχετικά με το τι προσδοκά η ελληνική πλευρά από τις επικείμενες συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν έχει «διευρυμένη ατζέντα, θέματα που έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, την άκυρη συμφωνία Σάρατζ – Άγκυρας αλλά και θέματα ευρωπαϊκά».

Μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ με τον οποία θα συζητήσει για τα θέματα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. «Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι και η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής» είπε ο κ. Πέτσας επισημαίνοντας ότι θα είναι «δύσκολη η διαπραγμάτευση ώστε να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την αξιολόγηση του έργου του εξαμήνου και τον προγραμματισμό του επόμενου.

Το Σάββατο θα μεταβεί στην Πορτογαλία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής «Φίλων της Συνοχής» για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Την Κυριακή ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για μια σειρά επαφών.