Η φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην Βρυσούλα στο Σχηματάρι. 106 πυροσβέστες, 22 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, 4 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα, υδροφόρες της αυτοδιοίκησης έδωσαν τη μάχη της κατάσβεσης, ενώ βοήθησαν και Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα:

Πλέον, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και η φωτιά είναι ελεγχόμενη, αλλά η Πυροσβεστική παραμένει επί ποδός προκειμένου να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Στο Σχηματάρι πηγαίνει, με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής, και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για να διερευνήσει τα αίτια της φωτιάς.

Εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς, δόθηκε από τον δήμο εντολή στους κατοίκους να εκκενώσουν το Δήλεσι, ενώ εστάλη και μήνυμα από το 112 για να προειδοποιήσει τους κατοίκους για τη φωτιά.

Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι αφέθηκαν αβοήθητοι

Με τα λάστιχα, οι πολίτες προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά και να περισώσουν τις περιουσίες τους. Δεν έλειψαν, ωστόσο, οι υλικές ζημιές, με αυτοκίνητα να καίγονται ολοσχερώς, καθώς και μια βάρκα.

«Μόνος μου, το λάστιχο ακόμα τρέχει, η πυροσβεστική δεν φάνηκε. Κάηκε το αυτοκίνητό μου, η βάρκα μου», είπε ο απεγνωσμένος ιδιοκτήτης.

«Μόνοι μας τη σβήσαμε τη φωτιά, δεν ήρθε ούτε πυροσβεστικό, ένα πυροσβεστικό ήρθε μετά και έσβησε μια φωτιά εδώ κάτω, όπου κάηκε ένα αμάξι και μια βάρκα. Τι να κάνουμε; Να καούν τα σπίτια μας;», αναφέρει χαρακτηριστικά κάτοικος.

«Η φωτιά έκαιγε πίσω ακριβώς από το σπίτι μου, στα 2,5 μέτρα. Για ποιο λόγο. Μιάμιση ώρα ήμουν μόνος μου, δεν ήταν κανένας άλλος. Εγώ και οι υπόλοιποι εδώ πέρα. Την ώρα που έγινε αυτό το σκηνικό με πήρε τηλέφωνο η γυναίκα μου και μου λέει έλα σπίτι καιγόμαστε. Δόξα τω Θεώ δεν έχει γίνει κάτι».

Σε μια περίπτωση, μάλιστα, οι κάτοικοι με τσάπες στα χέρια προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα μιας κλειδωμένης αποθήκης, προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν ενισχυμένες και στο σημείο επιχειρούν 70 πυροσβέστες, 17 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ελικόπτερα καθώς και δύο ομάδες πεζοπόρων.

Παράλληλα, οι πολίτες της περιοχής έλαβαν και μήνυμα από το 122 να αποφύγουν τις μετακινήσεις:

«Η πολιτική προστασία ήταν ανύπαρκτη – Οι μόνοι που βοήθησαν ήταν Αφγανοί και τσιγγανόπουλα»

Αρκετοί κάτοικοι καταγγέλλουν πως έσβησαν μόνοι τους την πυρκαγιά, καθώς έμειναν στα σπίτια τους και με τα λάστιχα προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες από τα σπίτια τους.

Την έντονη δυσφορία του για την βοήθεια που υπήρχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο Σχηματάρι, εξέφρασε ένας πολίτης στο Open.

Μιλώντας στην κάμερα λοιπόν, είπε: «Οι μόνοι που βοήθησαν ήταν Αφγανοί και τσιγγανόπουλα. Όλοι οι άλλοι Έλληνες κάθονται και πίνουν καφέδες στις παραλίες. Τα τσιγγανόπουλα τρέχανε σαν τρελά να βοηθήσουν να σώσουμε τα σπίτια και οι Αφγανοί και οι Ινδοί. Αφού βλέπετε τα σπίτια καίγονται. Η πολιτική προστασία είναι ανύπαρκτη. Δεν είμαι κάτοικος, είμαι περαστικός. Πάλι καλά που ήταν τα παιδιά που δουλεύαν στα χωράφια, οι Μπαγκλαντεσιανοί και οι Ινδοί».