Με πολύ σκληρή γλώσσα απαντά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον οποίο χαρακτηρίζει «ανίκανο», «απελπισμένο» και «αποικιοκράτη».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι:

«Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αφού ενεργοποίησε ξανά τα παλιά αποικιοκρατικά του αντανακλαστικά προέβη σε μία δήλωση, προσπαθώντας να δώσει ένα μάθημα αλαζονείας φωναχτά. Στην πραγματικότητα, οι δηλώσεις του Μακρόν αποκαλύπτουν την ανικανότητά του και την απελπισία του. Οι μέρες που έκαναν ό,τι ήθελαν και όπως ήθελαν σε όλο τον κόσμο έχουν τελειώσει. Επειδή κάναμε να πέσουν στο κενό όλα τα ύπουλα σχέδιά τους στην εξωτερική πολιτική, επειδή χαλάσαμε τα βρώμικα παιχνίδια τους, ο απελπισμένος Μακρόν επιτίθεται καθημερινά ανελέητα στην Τουρκία και τον πρόεδρό μας.

Ο πρόεδρός μας είναι ένας από τους ηγέτες που εκλέγονται με το υψηλότερο ποσοστό ψήφων στην Ευρώπη. Ο πρόεδρός μας ανέκαθεν αντλούσε την εξουσία του από τον τουρκικό λαό. Απέναντι σε τέτοια παραληρήματα, ο τουρκικός λαός και η κυβέρνηση γίνονταν μία καρδιά και θα συνεχίσουν να το κάνουν», αναφέρει η ανακοίνωση ενώ στη συνέχεια επικρίνει το Γάλλο πρόεδρο για τις παρεμβάσεις του στην ανατ. Μεσόγειο, παροτρύνοντάς τον να αλλάξει στάση.

«Δεν είναι αρμοδιότητα του Μακρόν να καθορίζει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες καμίας χώρας είτε στη Μεσόγειο είτε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Η Γαλλία πρέπει να λάβει θέση υπέρ της συμφιλίωσης και του διαλόγου κι όχι να κάνει τον τυφλό δικηγόρο της Ελλάδας και της Ε/Κ Διοίκησης Βόρειας Κύπρου, που με τα μονομερή και προκλητικά τους βήματα και τα κοντόφθαλμα συμφέροντά τους έχουν καταστήσει όμηρο την ΕΕ. Αυτό πρέπει να κάνουν και οι Ευρωπαίοι και οι Νατοϊκοί σύμμαχοί μας».

Ο κ. Ακσόι συνέχισε λέγοντας:

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας με την προσωποπαγή και εθνικιστική του στάση, προάγει την ένταση και θέτει σε κίνδυνο τα μεγάλα συμφέροντα της Ευρώπης και της ΕΕ. Είναι εντελώς αντιφατικό η Γαλλία, η οποία ακόμη λειτουργεί με αποικιοκρατική αντίληψη στην περιοχή, χωρίς καν να διαθέτει σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, να επικρίνει την εταιρική, ειλικρινή, συνεργάσιμη, ανθρώπινη και πρωτοβουλιακή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή. Αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια του γαλλικού λαού να κρίνει τη δεινή κατάσταση του Μακρόν, απέναντι στον οποίο η υποστήριξη της κοινής γνώμης μειώνεται συνεχώς», κατέληξε η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ.