Για στρατηγικές επιλογές του Κινήματος Αλλαγής που δίνουν «μαξιλάρι» στη ΝΔ, όπως στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, και πάνε κόντρα με τις ιδέες της παράταξης κατηγόρησε την Φώφη Γεννηματά ο Αλέξης Τσίπρας, σε δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις υπαίθριες δημόσιες συναθροίσεις.

Τρίτη φορά τώρα όχι μόνο αποφασίσατε να ψηφίσετε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, αλλά στηρίζετε την κυβέρνηση σε μια δύσκολη στιγμή για τον κ. Μητσοτάκη, για την οικονομία ή τη λίστα Πέτσα-Μητσοτάκη για την απόπειρα χειραγώγησης των ΜΜΕ, επιλέγετε όχι απλά να είστε συνήγορός του, αλλά να υπερακοντίζετε την επιχειρηματολογία της δεξιάς και να μιλάτε με βαριά γλώσσσα για παρακράτος, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιλογή σας να είστε αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία ήταν εύλογη. Σήμερα, όμως, η επιλογή σας να είστε και πάλι αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι παράλογη και αυτοκαταστροφική» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν θέλετε να στηρίξετε την κυβέρνηση, ο δρόμος είναι ανοιχτός. Το πρόβλημα είναι πως ο κ. Μητσοτάκης ίσως σε λίγο καιρό να μην σας έχει ανάγκη, αφού ήδη σας διεμβολίζει και παίρνει στελέχη σας, συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Ο καθείς και οι επιλογές του. Ο καθείς άξιος και της μοίρας του» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Φ. Γεννηματά: Είναι ντροπή να…

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θέλησε να αποκαταστήσει, όπως είπε, την αλήθεια, «γιατί αυτό που ξέρει όλη η Ελλάδα, φαίνεται ότι κάποιοι εδώ μέσα θέλουν να το παραποιήσουν με ψέματα».

Όπως συνέχισε, είναι γνωστό ότι το Κοινωνικό Συμβόλαιο της μεταπολίτευσης που άλλαξε την Ελλάδα γράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη δημοκρατική παράταξη, «με την οποία ο κ. Τσίπρας όχι απλώς δεν είχε καμία σχέση, αλλά την πολέμησε λυσσαλέα. Και όταν την πολεμούσε λυσσαλέα ήταν στην ίδια μεριά με τη Νέα Δημοκρατία. Μαζί το έπραξαν αυτό και αξιοποίησαν τότε μαζί το παρακράτος και το παραδικαστικό κύκλωμα που προερχόταν από την πιο βαθιά δεξιά.

Αν είναι λοιπόν κάτι ντροπή σήμερα, είναι ντροπή να προσπαθεί κάποιος να οικειοποιηθεί την ιστορία ενός άλλου χώρου, όταν μάλιστα την πολέμησε λυσσαλέα όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα» τόνισε.

Η Φώφη Γεννηματά είπε στον κ. Τσίπρα «τι είναι ντροπή. Γιατί δεν έχετε το πολιτικό και το ηθικό ανάστημα να μου κουνάτε το δάχτυλο».

«Ντροπή λοιπόν είναι να συγκυβερνάς από επιλογή με την ακροδεξιά και στη συνέχεια να την ενσωματώνεις και να υιοθετείς και τις λογικές της και τις πρακτικές της. Δεν είναι ντροπή να συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να μη χρεοκοπήσει η χώρα σου μετά από δύο απανωτές εκλογές. Γιατί η παράταξή μας έβαλε πλάτη για να μείνει όρθιος αυτός ο τόπος, για να μη ζήσει ο ελληνικός λαός την άτακτη χρεοκοπία και τις επιπτώσεις της. Και γι’ αυτό βάλαμε πλάτη και το καλοκαίρι του 2015, όταν τα θαλασσώσατε και κινδυνεύαμε να βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης».

Κατά την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, «είναι ντροπή να περνάς τη θηλιά στον λαιμό του ελληνικού λαού, να ισοπεδώνεις τη μεσαία τάξη και να το παίζεις δήθεν αριστερός.

Είναι ντροπή να δίνεις στους δανειστές ενέχυρο για 99 χρόνια αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, περιοχές Natura. Δεν τόλμησε κανένας πρωθυπουργός στα χρόνια της κρίσης να υποταχθεί με αυτόν τον τρόπο στους εταίρους και δανειστές, αυτό που εσείς κάνατε προσωπικά με τη δική σας υπογραφή».

Η Φώφη Γεννηματά συμπλήρωσε πως «είναι ντροπή να υποτάσσεσαι, να παριστάνεις το καλό παιδί επειδή θα σου χτυπήσουν την πλάτη και να κάνεις υποχωρήσεις στα εθνικά ζητήματα. Είναι ντροπή, κ. Τσίπρα, να καλύπτεις τα μαγαζιά, τα παραμάγαζα, το παραδικαστικό, τους κοριούς το παρακράτος, τις παρακολουθήσεις, την ξεφτίλα. Γιατί; Γιατί τα γνωρίζατε. Και ή τα καθοδηγούσατε ή δεν είχατε τη δύναμη και το σθένος να τα αντιμετωπίσετε, να τα σταματήσετε.

Και μόνο με αυτά, έχετε βάλει ένα μεγάλο στίγμα στην Αριστερά, που θα κάνει πάρα πολλά χρόνια να φύγει πάνω από αυτόν τον χώρο» υποστήριξε.

Στον ίδιο τόνο, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σχολίασε πως «είναι ντροπή επί δέκα χρόνια να δίνετε συγχωροχάρτι στις ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καραμανλή για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας. Και το θυμηθήκατε τώρα, τώρα που αισθάνεστε ότι δεν τον έχετε πια ανάγκη.

Είναι ντροπή σήμερα που βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση, αντί να κάνετε αυτοκριτική, αντί να προχωρήσετε σε κάθαρση, αντί να μιλήσετε για όλα αυτά, να έρχεστε εδώ και να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο, λέγοντας μέσα σας, αλλά τελικά και στον ελληνικό λαό ότι “καλύτερα να μην ήταν εδώ μέσα αυτό το Κίνημα Αλλαγής να κάνει τις αλλαγές” στον νόμο του κ. Μητσοτάκη, γιατί έτσι μπορεί να έχετε κι εσείς κάποιο λόγο ύπαρξης τελικά.

Γιατί δεν σας νοιάζει στην πραγματικότητα τι θα γίνουν τα δικαιώματα των πολιτών, γιατί εδώ μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που αφορά δικαιώματα, και οι επιπτώσεις αυτού του νόμου αν περνούσε όπως ήρθε, θα ήταν ορατές από αύριο. Αλλά δεν σας ενδιαφέρει η ουσία της πολιτικής. Δεν σας ενδιαφέρει αν θα έχουν δικαιώματα οι Έλληνες πολίτες να βγουν έξω να διαδηλώσουν. Δεν σας ενδιαφέρει πού θα πάει αυτός ο τόπος. Αυτό αποδείξατε όλα αυτά τα χρόνια και όσο κυβερνήσατε και με τη στάση σας στην αντιπολίτευση και πριν και τώρα.

Και λυπάμαι πραγματικά γιατί μέσα σε αυτόν το χώρο υπάρχουν άνθρωποι που είναι πραγματικά οραματιστές της Αριστεράς. Και τους τσακίσατε το όνειρο και το όραμα, γιατί πίστευαν ότι θα έρθουν στην εξουσία για να εφαρμόσουν αυτά που πίστευαν κι αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν. Και τελικά έζησαν τα μαγαζιά και τα παραμάγαζα. Όλα για την εξουσία και για τα οφέλη της. Η μοναδική σας αγωνία σήμερα εδώ είναι να πείσετε ότι θα επιστρέψετε με κάποιο τρόπο στην εξουσία. Για να συνεχίσετε να έχετε δύναμη και να επωφελείστε από τα οφέλη της εξουσίας έτσι όπως την αντιλαμβάνεστε εσείς.

Αλλά ο ελληνικός λαός μας βλέπει και μας κρίνει όλους. Και το μέλλον είναι εδώ. Το μέλλον είναι εδώ και είναι στη δημοκρατική παράταξη κ. Τσίπρα. Γιατί εμάς χρειάζεται ο τόπος, ισχυρούς, με εναλλακτική πρόταση, ανάχωμα στη συντήρηση που ζούμε τον τελευταίο χρόνο, αλλά και στη συντήρηση που ζήσαμε επί ημερών σας, μαζί με τον λαϊκισμό» κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.