Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης δήλωσε σήμερα ότι θα κινηθεί προς τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών προχωρώντας σε ψηφοφορία επί πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον την επόμενη εβδομάδα, εκτός εάν οι Συντηρητικοί βουλευτές ενεργήσουν για να τον απομακρύνουν νωρίτερα.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι θα παραιτηθεί όταν επιλεγεί νέος αρχηγός των Τόρις, με περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που θα καθοριστούν την επόμενη εβδομάδα από την Επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος.

Ερωτηθείς εάν πιέζει για πρόταση μομφής την επόμενη εβδομάδα για να προκληθούν εκλογές, ο Κέιρ Στάρμερ απάντησε «ναι» και είπε ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές θα πρέπει να απομακρύνουν τον Τζόνσον τώρα αντί να περιμένουν τον επόμενο ηγέτη.

«Το καθήκον είναι το Συντηρητικό Κόμμα να πράξει το σωστό, και προφανώς υπάρχουν συναντήσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την Επιτροπή 1922. Άρα είναι δικό τους καθήκον να κάνουν το σωστό», είπε ο Στάρμερ σε συνέντευξη Τύπου.

«Εάν δεν το κάνουν, θα προχωρήσουμε σε πρόταση μομφής» κατέληξε.

Η επόμενη μέρα της παραίτησης Τζόνσον

Μετά το πολύκροτο σκάνδαλο Πίντσερ και τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις υπουργών και στελεχών, ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε.

Με ένα διάγγελμα που απηύθυνε χθες στον βρετανικό λαό, ανακοίνωσε πως «αφήνει την καλύτερη δουλειά του κόσμου».

«Θα ορίσω σήμερα (σ.σ. χθες) υπηρεσιακή κυβέρνηση» είπε μεταξύ άλλων ο Τζόνσον στο διάγγελμά του, και ευχαρίστησε τους Βρετανούς πολίτες, αλλά και τους ψηφοφόρους του που του έδωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1979. «Πολλοί από εσάς ψηφίσατε συντηρητικό για πρώτη φορά, σας ευχαριστώ».

«Ήταν δουλειά, καθήκον και υποχρέωσή μου να συνεχίσω το 2019», επισήμανε, αναφερόμενος στο Brexit, ενώ απευθυνόμενος στον ουκρανικό λαό είπε ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη μάχη σας για την ελευθερία για όσο χρειαστεί».

Θα παραμείνει ωστόσο ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι το συνέδριο των Συντηρητικών για την εκλογή νέου ηγέτη.

Διαβεβαίωσε δε τους πολίτες ότι «θα εξυπηρετήσω τα συμφέροντά σας και το έργο της κυβέρνησης θα συνεχιστεί».

Τι ακολουθεί

Το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας σκοπεύει να επιλέξει τον νέο ηγέτη του και κατά συνέπεια τον νέο πρωθυπουργό της χώρας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει από την πλευρά του να παραμείνει μέλος του κοινοβουλίου μετά την παραίτησή του, σύμφωνα με έναν στενό συνεργάτη του. «Χαίρομαι που ακούω ότι το αφεντικό θα συνεχίσει ως βουλευτής», έγραψε στο Twitter ο Τζέιμς Ντάντριτζ.

Σύμφωνα δε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών, Ρόμπερτ Μπάκλαντ, το νεοσυσταθέν υπουργικό συμβούλιο θα εμποδίσει τον Τζόνσον εάν προσπαθήσει να κάνει σημαντικές πολιτικές κινήσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Συντηρητικός πολιτικός Τομ Τούγκενχατ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.

Ο Τούγκενχατ, που είναι βετεράνος του στρατού, σήμερα είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου. Πέρσι, είχε επικρίνει δριμύτατα την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

«Υπηρέτησα στο παρελθόν – στον στρατό και τώρα στο Κοινοβούλιο. Τώρα ελπίζω να ανταποκριθώ για άλλη μια φορά στο κάλεσμα, ως πρωθυπουργός» αναφέρει σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα.

Ο Τούγκενχατ προσθέτει ότι θα συγκροτήσει μια «συμμαχία συναδέλφων» με στόχο να φέρει «νέα ενέργεια και ιδέες στην κυβέρνηση και να γεφυρώσει το χάσμα του Brexit που έχει κυριαρχήσει στην πρόσφατη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πώς εκλέγουν οι Συντηρητικοί νέο αρχηγό;

Μόλις παραιτηθεί ένας ηγέτης των Συντηρητικών, ενεργοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού κόμματος. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι υποψήφιοι χρειάζονται την υποστήριξη οκτώ Συντηρητικών βουλευτών για να πάρουν το «πράσινο φως» να είναι υποψήφιοι.

Μόλις δηλώσουν όλοι οι υποψήφιοι – εάν υπάρχουν περισσότεροι από δύο υποψήφιοι – οι βουλευτές των Τόρις θα πραγματοποιήσουν μια σειρά ψηφοφοριών μέχρι να μείνουν μόνο δύο.

  • Στον πρώτο γύρο οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν το 5% των ψήφων για να διατηρήσουν την υποψηφιότητά τους (σήμερα 18 βουλευτές).
  • Στον δεύτερο γύρο πρέπει να λάβουν τουλάχιστον το 10% (σήμερα 36 βουλευτές) των ψήφων.
  • Στους επόμενους γύρους αποκλείεται ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους.

Όταν απομένουν δύο βουλευτές, όλα τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος σε όλη τη χώρα – άρα όχι μόνο οι βουλευτές – θα ψηφίσουν για τον νικητή που θα αναλάβει τα ηνία.

Το χρονοδιάγραμμα για κάθε διαγωνισμό αποφασίζεται από την «Επιτροπή 1922» και η επιτροπή θα μπορούσε να ψηφίσει για την αλλαγή των κανόνων πριν από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.