Φαίνεται ότι η γείτονα χώρα -παρά τις δεσμεύσεις της για «ήρεμο καλοκαίρι»- δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά της για προκλητικές ενέργειες στην περιοχή.

Έτσι, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Άγκυρα σχεδιάζει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς φαίνεται ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου ζήτησε άδειες για έρευνες για υδρογονάνθρακες. Δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας αναφέρει πως η κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας αιτήθηκε άδεια για εξερεύνηση σε τρεις περιοχές της Μεσογείου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μερσίνας, βορείως των κατεχομένων της Κύπρου.

Τα δημοσιεύματα έρχονται μόλις λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είχε ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνές της για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος, πριν από έναν μήνα, μιλώντας σε τελετή που είχε θέμα την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, έκανε λόγο για αποκλειστική απόφαση της χώρας του η οποία «δεν ενδιαφέρεται ποιος θα πει τι», η οποία προετοιμάζει το γεωτρύπανο για έρευνες στη Μεσόγειο

«Θα κάνουμε άλλη μια κίνηση στη Μεσόγειο. Το πλοίο μας Γιαβούζ βρίσκεται για συντήρηση στο λιμάνι Τάσουτζου. Με τη βοήθεια του Θεού σύντομα θα επιστρέψει στο πεδίο δράσης του για να ξεκινήσει γεωτρήσεις», φέρεται να είχε δηλώσει τότε ο Ερντογάν.