Αλλο ένα βήμα εξομάλυνσης των διαφορών τους στη συριακή κρίση έκαναν την Πέμπτη η Τουρκία και η Ρωσία. Υστερα από ένα τριήμερο εντατικών διαβουλεύσεων στην Αγκυρα, στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών συμφώνησαν, σε γενικές γραμμές, γύρω από τις λεπτομέρειες της εκεχειρίας στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τα κενά που είχε αφήσει η συμφωνία την οποία συνομολόγησαν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα, πριν από μία εβδομάδα.

«Εχουμε φθάσει, σε μεγάλο βαθμό, σε συμφωνία», ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των συνομιλιών με τη ρωσική αντιπροσωπεία, η οποία είχε φθάσει στην τουρκική πρωτεύουσα την Τρίτη. «Αυτή τη στιγμή οι επιθέσεις έχουν σταματήσει (στο Ιντλίμπ) και η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός τηρείται», προσέθεσε. Η χθεσινή συμφωνία ανάβει το πράσινο φως για να αρχίσουν, από τις 15 Μαρτίου, συντονισμένες περιπολίες Ρώσων και Τούρκων στρατιωτών στον διάδρομο ασφαλείας, πλάτους 12 χλμ., που χωρίζει τον συριακό στρατό από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες στο Ιντλίμπ. Ο διάδρομος εκτείνεται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Μ4, ο οποίος συνδέει τις ανατολικές (κατά κύριο λόγο κουρδικές) περιοχές με τις μεσογειακές ακτές της Συρίας, διασχίζοντας το Ιντλίμπ.

Την αισθητή αποκλιμάκωση της έντασης στη Συρία διαπίστωσαν οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας τους. Πάντως, ο Ακάρ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την προχθεσινή προειδοποίηση του Ερντογάν, ότι ο τουρκικός στρατός θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις του εναντίον των συριακών ενόπλων δυνάμεων εάν δεχθεί επίθεση στο Ιντλίμπ, κατά παράβαση της εκεχειρίας.

Πηγή: viadiplomacy.gr