Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικύρωσε την πρόταση του Κωστή Χαζτηδάκη για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουν μηνιαία αύξηση στο μικτό μισθό κατά 13 ευρώ, εν ολίγοις θα αυξηθεί το μικτό ημερομίσθιό τους κατά 0,52 λεπτά.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού ήταν προκλητική και προσβλητική για τους εργαζόμενους αφού υποστήριξε ότι η αύξηση των 13 ευρώ θα τονώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους για να προσθέσει το αμίμητο «Έχει ένα ύψος το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό. Είναι, όμως, απολύτως ρεαλιστική».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε, μάλιστα, ότι έκανε και αντίσταση στις εργοδοτικές οργανώσεις λέγοντας ούτε λίγου ούτε πολύ ότι τους πήγε κόντρα αφού κατά τον διάλογο που προηγήθηκε, αφού «οι Συνομοσπονδίες των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των μεγάλων επιχειρήσεων, των εμπόρων, είχαν ζητήσει το πάγωμα του κατώτατου μισθού λόγω των ειδικών συνθηκών που επέφερε η πανδημία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε για μια ακόμα φορά ότι έχει ανοικτά τα αυτιά του μόνο για τις εργοδοτικές οργανώσεις και όχι για τη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα των εργαζομένων που ζητούσαν ο κατώτατος μισθός να επανέλθει στα 750 ευρώ.

Μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη ο μικτός κατώτατος μισθός των 650 ευρώ θα πάει στα 663 ευρώ, θα αυξηθεί, δηλαδή, κατά 13 ευρώ.

Εν ολίγοις οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό θα δουν από τον Σεπτέμβριο μικτή αύξηση στην τσέπη τους την ημέρα κατά 0,52 ευρώ, που σημαίνει ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ, δηλαδή, αύξηση 0,58 λεπτά του ευρώ.