Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Καταδικάζουμε έντονα τις αλαζονικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμου, κατά του Ισλάμ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης.

Η θεία μας θρησκεία Το Ισλάμ είναι μια θρησκεία ειρήνης βασισμένη στην κατανόηση της ανοχής και της συμπόνιας που διασφαλίζει τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Κάτω από τις συνθήκες πανδημίας που έχουν καλύψει ολόκληρο τον κόσμο, ενώ όλοι πρέπει να αγωνιστούν για την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος αμοιβαίου σεβασμού και ανοχής, η δυσφήμιση της ιερής θρησκείας μας είναι λυπηρή.

Είναι ένα παράδειγμα του πώς οι θρησκευτικοί ηγέτες που πρέπει να υπηρετούν την ειρήνη, δηλητηριάζουν τις κοινωνίες με τέτοιες αβάσιμες δηλώσεις. Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, που υποκινούν την κοινωνία σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, δείχνουν επίσης το τρομακτικό επίπεδο που έχει φτάσει η Ισλαμοφοβία.

Τέτοιες κακοήθεις ιδέες ευθύνονται επίσης για την αύξηση του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή που οι προκαταρκτικές προετοιμασίες για διερευνητικές συνομιλίες είναι επίσης σημαντικό και είναι ένα ατυχές βήμα προς την υπονόμευση της διαδικασίας».

Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για το Ισλάμ:

Μιλώντας για τον καταλυτικό ρόλο της Εκκλησίας και τη συμβολή της στην Επανάσταση του 1821, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μεταξύ άλλων, δήλωσε σε εκπομπή στο Open TV ότι «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία αλλά πολιτικό κόμμα και είναι οι άνθρωποι του πολέμου».

«Είναι οι άνθρωποι της εξαπλώσεως, αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ», συμπλήρωσε.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από τον επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς όσο και από τους δύο μουφτήδες, της Ξάνθης και του Διδυμοτείχου.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Ισλάμ το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση.

«Με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξής του για την προσφορά της Εκκλησίας μας στην Επανάσταση του 1821, δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη», ανακοινώνει το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Εν συνεχεία, τονίζεται ότι «Σε αυτά ακριβώς τα πρόσωπα αναφερόταν ο Αρχιεπίσκοπος, πρόσωπα που εργαλειοποιούν το Ισλάμ και το μετατρέπουν σε φονικό όπλο κατά όλων όσοι έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς, ‘’απίστων”, αλλά ακόμη και πιστών».

Τέλος, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «Τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες και αντιμετωπίζουν όλους τους πιστούς τους με τη χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη, που δεν γνωρίζει διακρίσεις, μέσα από όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και στον φιλανθρωπικό τομέα.Περαιτέρω, το παράδειγμα της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης και συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη μας επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο του λόγου το αληθές».