Άμεση και σκληρή η απάντηση της Αθήνας στις νέες προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας, με τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και κυβερνητικό εταίρο του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί να δηλώνει πως «τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ανήκουν πλέον στην Τουρκία».

«Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας για κυριαρχία στα Δωδεκάνησα είναι απολύτως άδικες και παράνομες. Στην Ελλάδα μάλιστα παρέμεινε μόνο το δικαίωμα χρήσης αυτών των νησιών. Σύμφωνα με το 13ο άρθρο αυτής της συμφωνίας, αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που δόθηκαν στη χρήση της Ελλάδας, χωρίς στρατιώτες και όπλα, γέμισαν με στρατιώτες και όπλα. Η κυριαρχία των νησιών του Βορείου Αιγαίου βρίσκεται αναμφίβολα και νόμιμα πλέον στην Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για τα Δωδεκάνησα» είπε ο κ. Μπαχτσελί.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η απάντηση Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 για «κρεσέντο παροξυσμού και εξωφρενικούς ισχυρισμούς που ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια» και πως αυτή την φορά, ακόμη και για τα δικά τους δεδομένα, ξεπέρασαν τα όρια.

Αναφέρθηκε επίσης «στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα, ξεπερνώντας τα όρια του γραφικού, με την Ελλάδα να αντιδρά νηφάλια και μεθοδικά, ενισχύοντας το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας». 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, στην Πράγα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος άξονας, πέραν του διεθνούς δικαίου.

«Εάν ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, αυτό σημαίνει ότι θα έχει αποδεχθεί και αυτή την προϋπόθεση, απάντησε ο κ. Οικονόμου, ενώ υπογράμμισε πως η χώρα μας δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται τον διάλογο».