Σε νέες προκλητικές σκληρές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς, με αφορμή όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Jan Lipavský, και τη στήριξη του στη χώρα μας.

Ο Jan Lipavský χαρακτήρισε “απαράδεκτες” και “καθόλου επιβοηθητικές” τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις, με τον Μπιλγκίτς να σχολιάζει: “Οι δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας και ορισμένων άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ για τη χώρα μας δεν έχουν κανένα νόημα και αξία για εμάς”.

Και συνέχισε, εξαπολύοντας επίθεση κατά της ΕΕ, αλλά και της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για “παραβιάσεις, τις παρενοχλήσεις και τις απειλές, τις προκλητικές ενέργειες και την προκλητική ρητορική” από την πλευρά της χώρας μας.

“Η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα στις συγκρούσεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο δεν συμφωνεί με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η στάση δεν ενθαρρύνει την εξεύρεση λύσης και υποστηρίζει τις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της Ελλάδας. Είναι ντροπή που όσοι έκαναν αυτές τις δηλώσεις αγνοούν τις παραβιάσεις, τις παρενοχλήσεις και τις απειλές, τις προκλητικές ενέργειες και την προκλητική ρητορική της Ελλάδας κατά της χώρας μας.

Εάν η Τσεχική Προεδρία ή η ΕΕ θέλουν να προωθήσουν τον διάλογο, οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ θα πρέπει ουσιαστικά να απαλλαγούν από το στενόμυαλο ελληνοκυπριακό βέτο, που υπονομεύει την αλληλεγγύη της ΕΕ και τα κοινά συμφέροντα.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο”.