Η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ολοκληρώθηκε. Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε σοβαρή την κατάσταση σε Κοζάνη και Δυτική Αττική και γι’ αυτόν τον λόγο συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων αυτή τη στιγμή. Θυμίζουμε πως σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.190 κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ακόμη ότι η κατάσταση είναι επιβαρυμένη σε Κιλικίς, Ξάνθη, Γρεβενά, Ροδόπη Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Πέλλα, Λάρισα και προειδοποίησε εμμέσως με σκληρά τοπικά lockdown.

«Αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα. Να παρακαλέσω θερμά τους πολίτες που δεν συμμορφώνονται και επιβαρύνουν το σύστημα υγείας, να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τι μπορεί αυτό να επιφέρει στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας», είπε ο κ. Κικίλιας. «Να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια των πολιτών» συνέχισε ο υπουργός Υγείας.

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων.

«Η λέξη ελευθερία τα λέει όλα, για την ψυχολογία μας, για τον τρόπο που αισθανόμαστε όταν θέλουμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω», είπε για την κωδική ονομασία της προμήθειας εμβολίων στην Ευρώπη.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται περί ενός εμβολίου, αλλά πολλών, αρκετά από τα οποία είναι σε διαδικασία προαγοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λίαν συντόμως την οδό της αδειοδότησης θα πάρουν και άλλα δύο εμβόλια. Οι δόσεις είναι η μία πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς.

«Θα εμβολιάσουμε πρώτα απ’ όλα τους υγειονομικούς μας. Θα τιμήσουμε τους αγωνιστές στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Στη συνέχεια θα εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες», επανέλαβε ο κ. Κικίλιας.

Ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν

«Από αύριο το πρωί το υπουργείο Υγείας από τις 9:00 έως τις 16:00 θα επικοινωνήσει διαδοχικά με τηλεδιάσκεψη με όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας» συνέχισε ο Βασίλης Κικίλιας, προαναγγέλλοντας την εθελοντική συγκατάθεση των υγειονομικών για τον εμβολιασμό τους.

«Ξεκινάει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν. Όταν μιλάμε για υγειονομικούς, μιλάμε για όλο το προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές, καθαρίστριες», ξεκαθάρισε ο κ. Κικίλιας.

«Η έκκλησή μου προς αυτούς έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με τη δική τους προστασία μέσω του εμβολιασμού και εξίσου με την ασφάλεια των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα των ενδονοσοκομειακών», επισήμανε ο υπουργός Υγείας.