Έντονος προβληματισμός επικρατεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους επιστήμονες σχετικά με το πότε θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και με ποια πρωτόκολλα.

«Για τα σχολεία θα δράσουμε ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, θα παρακολουθούμε την πορεία. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν 10 Ιανουαρίου. Έχουμε ακόμα 10 μέρες καιρό, θα είμαστε εκεί για να το δούμε», τόνισε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Την εν λόγω ημερομηνία επιβεβαίωσε και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή στον τηλεοπτικό σταθμό υποστηρίζοντας πως «ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Αν χρειαστούν, ενδεχομένως, διαφορετικές προσαρμογές, αυτές θα γίνουν».

Την ίδια ώρα και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης προ ημερών αναφορικά με τα σχολεία είχε τονίσει πως δεν υπάρχει στο τραπέζι το σενάριο να μην ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους, ωστόσο όπως είχε πει οι ειδικοί θα συζητήσουν προκειμένου να ληφθούν αν χρειαστεί ορισμένα μέτρα.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφορικά με τα σχολεία διευκρίνισε, όπως αναφέρει το iefimerida.gr ότι θα γίνει συζήτηση αυτές τις μέρες στην επιτροπή και θα παρθούν αποφάσεις. «Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο. Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα» σχολίασε.

Από την άλλη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ζήτησε παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών. «Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων», προειδοποίησε.

«Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό…. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής.