Η Φινλανδία θα υποβάλλει κι επισήμως αίτημα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς πήρε το «πράσινο φως» και από το κοινοβούλιο της χώρας.

Με 188 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 3 αποχές το Φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα της κυβέρνησης για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Μάτι Βανχάνεν.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η Σουηδία υπέβαλε και επίσημα αίτημα για την ένταξή της στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνω την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Αλγερινό πρόεδρο.

Σύμφωνα με το Anadolu , o Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι διπλωμάτες από τη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν χρειάζεται να «μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία προκειμένου να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει τα αιτήματα ένταξής τους στη Συμμαχία.

Καταρχάς, δεν θα λέγαμε «ναι» σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έναν οργανισμό ασφαλείας, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας».

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως διπλωμάτες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία θα επισκεφθούν την Άγκυρα προκειμένου να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Τις προηγούμενες ημέρες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωναν πως η Τουρκία δεν θα βάλει τελικά εμπόδιο στην ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.