Αντιπροσωπεία του πολιτικού γραφείου του κινήματος των Ταλιμπάν (τρομοκρατική οργάνωση που είναι εκτός νόμου στην Ρωσική Ομοσπονδία- σ. Interfax) βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο δική του πηγή.

Η είδηση δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο Αφγανιστάν παρατηρείται μια ταχεία επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας καθώς οι Ταλιμπάν μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια παρουσίας, προελαύνουν σε πολλές περιοχές απωθώντας τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η ευρείας κλίμακας επιχείρηση των Ταλιμπάν άρχισε τον Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ αυτή τη στιγμή οι Ταλιμπάν ελέγχουν περισσότερες από 100 περιοχές του Αφγανιστάν, ενώ ομάδες στρατιωτών των κυβερνητικών δυνάμεων υπό τις πιέσεις των δυνάμεων των Ταλιμπάν περνούν στο γειτονικό Τατζικιστάν, στο οποίο η Ρωσία έχει την μεγαλύτερη στρατιωτική της βάση στο εξωτερικό.

Οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν τη Ρωσία ότι δεν θα επιτεθούν στα σύνορα Αφγανιστάν -Τατζικιστάν

Οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν την Μόσχα ότι δεν θα επιτεθούν στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Τατζικιστάν, ούτε θα επιτρέψουν σε κανέναν να χρησιμοποιηθεί η αφγανική γη για επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας ή γειτονικών χωρών. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο επίσημος εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του κινήματος των Ταλιμπάν, αντιπροσωπεία του οποίου βρίσκεται στην ρωσική πρωτεύουσα.

«Φυσικά, δεν θα επιτεθούμε στα σύνορα μεταξύ Τατζικιστάν και Αφγανιστάν. Διαβεβαιώνουμε την ρωσική πλευρά ότι η πολιτική μας δεν συνίσταται στην επίθεση», δήλωσε στο πρακτορείο TASS (το οποίο στο τηλεγράφημα του επισημαίνει ότι το κίνημα των Ταλιμπάν είναι εκτός νόμου στην Ρωσία), ο επίσημος εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του κινήματος Μοχαμάντ Σοχαΐλ Σαχίν.

«Ήρθαμε (στην Μόσχα) για να συζητήσουμε την τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν με την ρωσική πλευρά, καθώς και να την διαβεβαιώσουμε για το ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει την αφγανική γη για να επιτεθεί στην Ρωσία ή σε γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Μοχαμάντ Σοχαίλ Σαχίν.

Η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν διαβεβαίωσε επίσης την Μόσχα ότι δεν επιδιώκει να καταλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν με στρατιωτικά μέσα.

«Η κατάληψη του Αφγανιστάν με στρατιωτικό τρόπο δεν είναι δική μας πολιτική. Η θέση μας συνίσταται στην αναζήτηση πολιτικής λύσης των αφγανικών ζητημάτων, τα οποία συζητούνται στην Ντόχα», δήλωσε ο Σαχίν προσθέτοντας ότι «για μια ακόμη φορά επιβεβαιώσαμε την προσήλωση μας στην πολιτική λύση εδώ στην Μόσχα».

Ο Σαχίν δήλωσε ότι κύριος σκοπός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του εδρεύοντος στο Κατάρ πολιτικού γραφείου του κινήματος στην Μόσχα είναι η συζήτηση της κατάστασης στο βόρειο Αφγανιστάν

«Κύριος στόχος της συνάντησης μας είναι να συζητήσουμε τα πρόσφατα γεγονότα, που διαδραματίσθηκαν στο Αφγανιστάν, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της χώρας. Πολλές περιοχές πρόσφατα δεν είναι υπό τον έλεγχο μας» δήλωσε ο Σαχίν.