Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την παραίτηση που υπέβαλλε η κυβέρνηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρότεινε ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον επικεφαλής των Φορολογικών Υπηρεσιών της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν.

Ο Μισούστιν υπήρξε επικεφαλής των Φορολογικών Υπηρεσιών της Ρωσίας από τον Απρίλιο του 2010.

Σε ενάμιση μήνα θα γίνει 54 ετών και είναι κατά έξι μήνες νεότερος του πρώην πρωθυπουργού Ντμίτρι Μενβέντεφ.

Γεννημένος το 1966 στη Μόσχα, ο Μισούστιν ξεκίνησε την καριέρα του στην κυβέρνηση το 1998 στην Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία της Ρωσίας (γνωστή τότε ως υπηρεσία κρατικών φόρων), τον ίδιο οργανισμό του οποίου είναι επικεφαλής σήμερα.

Ο Μισούστιν διορίστηκε στη συνέχεια επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηματολογίου το 2004 και έπειτα το 2006 ανέλαβε το αξίωμα του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Διαχείριση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

Το 2008 παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια ως πρόεδρος της UFG που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία και σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Στη συνέχεια επέστρεψε στο δημόσιο το 2010 ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας. Υπό την ηγεσία του, ο οργανισμός έχει επιδιώξει να βοηθήσει τις σχέσεις με τους φορολογούμενους με τον Μισούστιν να δεσμεύεται να συνεχίσει να βελτιώνει τις ψηφιακές υπηρεσίες και να καταπολεμά τη διαφθορά.

Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Οικονομία το 1992, ο Μισούστιν έχει δημοσιεύσει τρία άρθρα σχετικά με τη φορολογική διαχείριση.