Η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων επιτρέπει την επιστροφή σε μια πιο «κανονική» καθημερινότητα, καθώς αίρονται και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα του lockdown.

Από αυτό το Σάββατο 12 Ιουνίου:

  • Επεκτείνεται κατά 1 ώρα η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών. Η απαγόρευση θα ξεκινά στη 1:30 τα ξημερώματα και θα τελειώνει στις 05:00 το πρωί.
  • Εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν παρουσιάσουν αυξητικές τάσεις, τότε το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα καταργηθεί πλήρως από την 1η Ιουλίου.
  • Επανέρχεται η μουσική στους χώρους εστίασης που λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους (εστιατόρια, καφέ, beach bar), με καθήμενους πελάτες.
  • Ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές.
  • Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες. ακροάματος-θεάματος (υπαίθρια θέατρα – συναυλίες) από 50% σε 75%.
  • Ξεκινούν ξανά οι εμποροπανηγύρεις, αλλά μόνο σε περιφερειακές ενότητες όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών ξεπερνά το 50%.
  • Από τη Δευτέρα 14 Ιουλίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
  • Στο τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξουν ξανά μπαρ και κέντρα διασκέδασης και από την 1η Ιουλίου αυξάνεται ο αριθμός των καλεσμένων σε δεξιώσεις στα 300 άτομα από 100 που ισχύει σήμερα.

Πιστή τήρηση των μέτρων

Η άρση των μέτρων δεν σημαίνει και το τέλος της πανδημίας επισημαίνει η κυβέρνηση και ζητά επαγρύπνηση και πιστή τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας.

Έντονη είναι η ανησυχία της κυβέρνησης, ώστε να πειστούν και οι πιο δύσπιστοι να εμβολιαστούν, ώστε να χτιστεί το συντομότερο δυνατόν το πολυπόθητο “τείχος” ανοσίας, το οποίο θα φρενάρει την πανδημία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου “ξορκίζουν” κάθε σκέψη για πιθανότητα τέταρτου κύματος του κορονοϊού το φθινόπωρο, συνέπεια της απροθυμίας κάποιων συμπολιτών μας να εμβολιαστούν, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τη δημόσια υγεία αλλά και την εθνική οικονομία.

Χθες άνοιξαν 420.300 ραντεβού με τα εμβόλια της Pfizer, της Johnson & Johnson και της Moderna, ενώ σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 25 -29 χρόνων και για τα τρία εμβόλια.

Στο τέλος Ιουνίου προγραμματίζεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, με συμμετοχή ιδιωτών γιατρών.