Κλιμάκωση της κριτικής προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στην απόλυτη- όπως τονίζει- αποτυχία αναχαίτισής της, την εγκατάλειψη του ΕΣΥ και την κατάρρευση των προσδοκιών της κοινωνίας.


Είναι γεγονός πως η… εκρηκτική εξέλιξη της πανδημικής κρίσης απασχόλησε έντονα το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συνεδρίασε προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς με τον αριθμό των κρουσμάτων να βρίσκεται στα ύψη και κατέληξε σε τρισέλιδη απόφαση στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει πως “μόνη έγνοιας της κυβέρνησης είναι η πολιτική σκοπιμότητα, η ωραιοποίηση της πραγματικότητας και οι διαρκείς επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία”.


Στη συνεδρίαση κατά τις πληροφορίες έγινε διεξοδική συζήτηση για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει οδηγήσει την κατάσταση σε τραγικό αδιέξοδο αδιαφορώντας για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Διατυπώθηκαν απόψεις κυρίως από την πλευρά της “Ομπρέλας” και της “Γέφυρας” πως ενδεχομένως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έπρεπε να ζητήσει μπροστά στην κρισιμότητα της κατάστασης τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Ωστόσο, αυτές οι απόψεις δεν βρήκαν σύμφωνη την πλειοψηφία των μελών του οργάνου που υπενθύμισαν πως ακριβώς επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει ζητήσει εκλογές λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση “ώστε να σωθεί οτιδήποτε εάν σώζεται” δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ζητήσει Συμβούλιο Αρχηγών γιατί αυτό θα ήταν ένα πισωγύρισμα σε θέματα γραμμής και στρατηγικής.


Άλλωστε όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση από στελέχη της Κίνησης Μελών, της ΔΗΜΑΡ και της Προοδευτικής Συμμαχίας -κάτι που αποτυπώθηκε και στο κείμενο της πολιτικής απόφασης- η κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε συνεννόηση όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε σύσκεψη αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αρνήθηκε την πρόταση για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, κάθε πρόταση που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αρνήθηκε τη συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών στην αντιμετώπιση της πανδημίας , όπως επίσης και το αίτημα για τηλεργασία και την αλλαγή του πρωτοκόλλου που ισχύει για τα σχολεία.


Ως εκ τούτου στην ψηφοφορία που έγινε για την επισημοποίηση της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου υπήρξαν κατά τις πληροφορίες περί τα 6 με 7 στελέχη που ψήφισαν “λευκό” επί συνόλου των 40 μελών του οργάνου που τάχθηκαν υπέρ της σκλήρυνσης της αντιπολιτευτικής γραμμής.


Στο πλαίσιο αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας κατά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του αλλά και κατά την πρώτη του επίσκεψη του 2022 στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της πολιτικής αλλαγής και μιας νέας κυβέρνησης για τη χώρα.


“Η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Πρέπει να φύγει και να δοθεί διέξοδος με προοπτική αλλαγής” αναφέρεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου με την προσθήκη: “Η μόνη λύση που θα δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο είναι η πολιτική αλλαγή. Είναι ζήτημα ζωής”.