Μάταιη η χθεσινή προσμονή των χιλιάδων εργαζόμενων του κλάδου Επισιτισμού-Τουρισμού να ακούσουν τα μέτρα στήριξης από τον υπουργό κ. Σταϊκούρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό.

Πουθενά, τονίζει η ΠΟΕΕΤ, στην δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε δεν υπάρχει αναφορά στους εργαζόμενους παρά μόνο αοριστολογίες περά συνέχισης των αναστολών σύμβασης ενδεχομένως και τον Μάρτιο, ενώ όπως υποστηρίζει, η φτωχοποίηση συνεχίζεται.

«Αλήθεια πως περιμένετε κ.κ. της Κυβέρνησης να επιβιώσουν χιλιάδες εργαζόμενοι με 500 Ευρώ το μήνα επί ένα χρόνο;

Που είναι η νομοθέτηση των εξαγγελιών για παράταση των επιδομάτων ανεργίας και η ένταξη σ΄ αυτήν κι άλλων κατηγοριών εργαζομένων που επλήγησαν από την πανδημία (π.χ. αυτών με μη δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης που πήραν έκτακτο επίδομα ανεργίας τους μήνες Ιούνιο. Ιούλιο, Αύγουστο;)

Πως θα επιβιώσουν χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν δούλεψαν το περυσινό καλοκαίρι και δεν μάζεψαν τα 50 ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας;

-Γιατί δεν νομοθετείτε αφού τα έχετε εξαγγείλει;

Αυτοί που ήταν να πάρουν 1η φορά επίδομα ανεργίας δεν τους πιάνει η ρύθμιση των 50 ενσήμων, εξακολουθούν να χρειάζονται 80 ένσημα.

-Πότε επιτέλους θα φανούν στον ΕΦΚΑ τα ένσημα από μονομερής δηλώσεις αναστολής σύμβασης;», υπογραμμίζει η ΠΟΕΕΤ.

Η ΠΟΕΕΤ, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση σημειώνει: «εντάξτε στις ρυθμίσεις και τους εργαζόμενους από τα νυκτερινά μαγαζιά (κέντρα διασκέδασης) τους εργαζόμενους με συμβάσεις μίας μέρας (εξτρατζήδες), οι συνάδελφοι που προέρχονται από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας, και τους εποχικά εργαζόμενους σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς».

«Η ομοσπονδία μας κάνει για τελευταία φορά έκκληση στην Κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις μας και να εφαρμόσει άμεσα ότι συμβαίνει στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες που είναι στον ίδιο παρανομαστή με την Ελλάδα.

-Αναπλήρωση μισθού στο 80% σε όσους είναι σε αναστολή σύμβασης

-Παράταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις προσαυξημένο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχει άλλη λύση κ.κ. της Κυβέρνησης στηρίξτε έμπρακτα τους εργαζομένους του κλάδου μας, γιατί τις επόμενες μέρες όσα LOCKDOWN κι αν επιβληθούν όσα περιοριστικά μέτρα κι αν επιβάλλετε δεν θα είναι ικανά να κρατήσουν την οργή των συναδέλφων μας. Επομένως, εσείς επιλέγετε πώς θέλετε να πάμε από εδώ και πέρα. Εμείς είμαστε έτοιμοι», δηλώνει κατηγορηματικά η ΠΟΕΕΤ.