Στο ίδιο επίπεδο με τη χθεσινή ημέρα εκτιμάει ο υπουργός Υγείας ότι θα κινηθούν τα κρούσματα σήμερα. «Από την εικόνα που είδα την πρωινή πιθανολογώ ότι θα κινηθεί στο ίδιο επίπεδο, λίγο περισσότερο λίγο λιγότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασθενής διασωληνωμένους με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων, το οποίο αποφασίστηκε να γίνει κανονικά στις 10 Ιανουαρίου με πιο αυστηρά πρωτόκολλα και συχνή διενέργεια self-test. Όπως είπε, η αύξηση των κρουσμάτων από μόνη της δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για το άνοιγμα των σχολείων. «Έχουμε ένα πρωτόκολλο πιο αυστηρό από αυτό που είχαμε στην πιο νοσηρή Δέλτα, ακριβώς γιατί η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη. Δεν είμαστε σε γενικό λοκντάουν, αν ήμασταν, θα μπορούσες να πιθανολογήσεις ότι τα παιδιά θα παραμείνουν σπίτι τους… Αυτή τη στιγμή τα παιδιά ειδικά του γυμνασίου και του λυκείου και κλειστά να ήταν τα σχολεία θα κυκλοφορούσαν όπως κυκλοφορούν και η μεταδοτικότητα θα ήταν μεγαλύτερη» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στα self test, που μπορούν να προμηθεύονται από σήμερα και μέχρι το Σάββατο (8 Ιανουαρίου) οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, εξήγησε ότι τα σελφ τεστ «θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς όπως γίνεται έως τώρα, και όπου χρειαστεί ράπιντ, θα γίνονται στις δημόσιες δομές, και προς τούτο μάλιστα, γιατί μπορεί να υπάρχει αναμονή στις δημόσιες δομές, είμαστε σε συνεννόηση και να αυξήσουμε τα σημεία που θα ανακοινώσουμε, αλλά να υπάρχει και προτεραιότητα στους μαθητές που θα κάνουν ράπιντ».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «από το Σεπτέμβριο δεν κλείσαμε τα σχολεία, λειτούργησε ένα πρωτόκολλο, τη στιγμή που η επικρατούσα μετάλλαξη στη χώρα μας ήταν η μετάλλαξη Δέλτα, της οποίας η νοσηρότητα ήταν πολύ πιο ισχυρή από της Όμικρον, άρα η επιλογή από το Σεπτέμβριο ήταν ανοιχτά σχολεία».

«Με βάση το πρωτόκολλο που λειτούργησε η διασπορά ήταν μικρότερη απ’ ό,τι είχαμε εκτιμήσει. Η Όμικρον έχει μια ιδιαιτερότητα… Τα κρούσματα είναι πολύ ψηλά είναι κάτι το οποίο το περιμένουμε, στο βαθμό όμως που αυτά τα κρούσματα δεν μεταφέρονται σε πολύ παραπάνω πίεση στο ΕΣΥ, θεωρούμε ότι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με αυτή τη διαχειριστική προσέγγιση. Θα πιεστεί το ΕΣΥ; Ναι θα πιεστεί. Το βλέπουμε».

Δωρεάν τα rapid test για τους μαθητές σε δημόσιες δομές

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η κυρίαρχη θέση στην επιτροπή ήταν να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, ενώ υπήρξε πλήρης συμφωνία και για το πρωτόκολλο με κάποιες παρατηρήσεις. Νωρίτερα και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε δηλώσει ότι η επιτροπή των ειδικών δεν ζήτησε παράταση για το άνοιγμα των σχολείων. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι θα γίνονται δωρεάν τα rapid test για τους μαθητέςσε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι οι δομές αυτές αφορούν νοσοκομεία, κέντρα υγείας και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ με βεβαίωση του διευθυντή του σχολείου. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα υπάρξει και επέκταση των σημείων για τα τεστ.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι το 80% των κρουσμάτων στα σχολεία έχουν εντοπιστεί από τα self-tests.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, σημείωσε ότι τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 600 διασωληνωμένους με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 550 είναι ανεμβολίαστοι. «Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, θα είχαμε κάτω από 200( διασωληνωμένους», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την πιθανότητα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δήλωσε ότι και σε αυτή την περίπτωση θα έχει ηλικιακά κριτήρια

Τέλος, προανήγγειλε την λειτουργία και τηλεσυμβουλευτικής, όπου μεσω πλατφόρμας στο διαδίκτυο, οι γιατροί θα δίνουν συμβουλές σε ασθενείς με κορωνοϊό.