Με αφορμή το τεράστιο πλήθος καταγγελιών και αποκαλύψεων των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη, προωθείται η θέσπιση πλαισίου δεοντολογίας στον καλλιτεχνικό χώρο.

Μάλιστα, αναμένεται να κληθούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση του και άνθρωποι του πολιτισμού οι οποίοι βίωσαν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης.

Ανάλογος κώδικας δεοντολογίας προωθείται και για τον χώρο του αθλητισμού.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ποινικού κώδικα μελετάται η έναρξη παραγραφής για όλα τα αδικήματα κατά ανηλίκων να μετρά από την ενηλικίωση του θύματος (από τα 18 έτη) και για περιπτώσεις βιασμού ανηλίκων ο χρόνος για την παραγραφή να είναι 20ετής.

Επιπλέον, όπως έχει προαναγγελθεί από τον υπουργό Εργασίας, η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία με την οδηγία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που θα καθιστά την σεξουαλική παρενόχληση, αυτοτελές ποινικό αδίκημα, με αυξημένη φυσικά ποινή.

«Θα γίνει συστηματική προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά που τυχόν υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και έχει μία κοινωνία δικαίου. Σημασία έχει να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον σε όλους τους χώρους, όχι μόνο στο θέατρο. Είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία» τονίζουν.