«Φαίνεται ότι έχει αρχίσει και ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης», σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος για τη διασπορά του κορωνοϊού, προειδοποιώντας όμως ότι, «οι θάνατοι κι οι διασωληνώσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται». Σχετικά με την άρση των μέτρων του lockdown τόνισε ότι είναι περίπλοκο θέμα, αλλά θα «φανεί» μετά το Σαββατοκύριακο και οι αποφάσεις είναι πιθανό να ληφθούν στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Ενώ ερωτηθείς για το ποιος είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός για την άρση, εκτίμησε ότι, για να «δει» ότι υπάρχει μείωση, θα περίμενε έναν «υποδιπλασιασμό των κρουσμάτων».

Ο καθηγητής είπε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων αφορά σε ενδοοικογενειακή μετάδοση και ερωτηθείς σχετικά με τις χθεσινές συγκεντρώσεις διαδηλωτών και αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας, απάντησε πως «προφανώς κάθε συγκέντρωση είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει διασπορά του ιού». Όσον αφορά στο ενδεχόμενο της άρσης και επιβολής lockdown, είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να προβλέψει εύκολα το ενδεχόμενο του ‘ακορντεόν’, εξαρτάται από τη συμπεριφορά της δική μας και του ιού», τόνισε πάντως ότι, «είναι ένα σενάριο».

«Θα προτιμούσα την υιοθέτηση της συμπεριφοράς απέναντι στον ιό αλλά και κάποια μέτρα», διευκρίνισε. Τέλος, σε συζήτηση με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιαννίδη, είπε ότι, το ποσοστό θετικότητας στην Αθήνα είναι στο 10%, ενώ το όριο του ΠΟΥ είναι στο 4%.