Πιθανό σενάριο να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη.

Ούτε τα σχολεία ούτε και το click away μπορούν να θεωρούνται δεδομένα, όπως τόνισε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΙ.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα άνοιγαν την προσεχή Δευτέρα, ενώ θα επέστρεφε και το click away, μετά τις εικόνες και όσα έγιναν ανήμερα των Θεοφανείων έξω από τις εκκλησίες, αλλάζουν τα δεδομένα.

Η Αριστοτελεία Πελώνη τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν οι ειδικοί εισηγηθούν το αντίθετο, θα ακολουθήσει την εισήγηση αυτή.

«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της», τόνισε η κα Πελώνη.

Επιπλέον επισήμανε ότι η «πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Όπως είπε, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων και η επαναλειτουργία με κάποιον τρόπο του λιανεμπορίου. Θα εξαρτηθεί, όμως, από τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις της Επιτροπής.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα αλλά και να μην ανοίξουν τα σχολεία άφησε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Με καλύπτει απολύτως η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη» είπε ο Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι «αυξήθηκε η κινητικότητα στις γιορτές κι αυτή είναι μια κατάσταση που μας προβληματίζει». Κι εκείνος, όπως και η Αριστοτελία Πελώνη, τόνισε ότι τον πρώτο λόγο έχουν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής.

«Αυτά που ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε 12 μέρες πριν. Η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει, το λόγο έχει η επιτροπή των ειδικών. Η απόφαση που είχε πάρει η επιτροπή την περασμένη εβδομάδα ήταν καταρχάς να ανοίξουν σχολεία – νηπιαγωγεία αυτά κρίνονται ad hoc και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα» είπε ο υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος στις εικόνες που είδαμε ανήμερα των Θεοφανείων, ο Βασίλης Κικίλιας είπε: «Δεν μπορώ να εξισώσω αυτούς του λίγους, που από πρόθεση ή με πείσμα θεώρησαν ότι θα είναι πιο πιστοί από εμάς, με τον παππού και τη γιαγιά που περίμεναν υπομονετικά καρτερικά με 2 – 3 μετρά απόσταση έξω από τις εκκλησιές προκειμένου να πάρουν μπουκαλάκι αγιασμό. Η συμπεριφορά κάποιων είναι προβληματική. Η εκκλησία μας και η πίστη μας είναι σημαντική».