Με τα κρούσματα να είναι το Σάββατο διψήφια για πέμπτη διαδοχική ημέρα και να έχουν φτάσει σχεδόν τα χίλια στις μόλις οκτώ πρώτες ημέρες του Αυγούστου, είναι απολύτως φυσιολογικό λοιμωξιολόγοι, κυβέρνηση και πολίτες να αισθάνονται ανασφαλείς απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.

Από το αίσθημα που προϋπήρχε ότι «έχουμε τον έλεγχο», περάσαμε σε μια φάση που κάθε μέρα οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι αν δεν αλλάξουν άρδην τα πράγματα, τότε «κινδυνεύουμε να χάσουμε εντελώς το παιχνίδι».

Από αύριο, Δευτέρα, ξεκινά μια εβδομάδα σημαντική για το τι μέλλει γενέσθαι, δεδομένου ότι στην κυβέρνηση εξετάζουν την επιβολή νέων μέτρων, σε συνεννόηση πάντα με την Επιτροπή Ειδικών. Τα πάντα, βέβαια, θα κρίνονται μέρα-μέρα και ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα παίρνονται και οι ανάλογες αποφάσεις. Οδηγό θα αποτελεί το μοντέλο «Πόρου», το οποίο κατά τους λοιμωξιολόγους σε αυτή τη φάση είναι αρκετό για την ανακοπή της διασποράς.

Ήδη έχει αποφασιστεί και ανακοινωθεί ότι αναστέλλονται οι λιτανείες και τα πανηγύρια και παρατείνεται η απαγόρευση των ορθίων στα µπαρ, ενώ η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη για lock down σε περίπτωση που τις προσεχείς ημέρες δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο αναφορικά με τα κρούσματα.

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι ο Δεκαπενταύγουστος. Κανείς δεν κρύβει ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία, καθώς εκτιμάται ότι θα παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Όπως γράφει το «Εθνος της Κυριακής», υψηλόβαθµες κυβερνητικές πηγές µεταφέρουν ότι πλέον υπάρχουν σκέψεις για νέες αυστηρές ρυθµίσεις που θα θυµίζουν σε µεγάλο βαθµό τα µέτρα του περασµένου Μαρτίου, αφού πια υπάρχουν έντονα σηµάδια ότι ο ιός έχει ξεφύγει στην κοινότητα.

Ειδικότερα, θεωρείται πολύ πιθανό προς το τέλος Αυγούστου και µετά τα δείγµατα των συµπεριφορών που θα ληφθούν από τον ∆εκαπενταύγουστο, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρυθµίσεις για την υιοθέτηση του µέτρου της τηλεργασίας στις µεγάλες επιχειρήσεις και στους φορείς, στο άνοιγµα των σχολείων µε µεγάλη καθυστέρηση, αλλά ακόµη και στην αναβολή της ∆ΕΘ.

Αυτό που δεν θεωρείται πιθανό είναι ένα νέο ολικό lockdown, καθώς θα οδηγούσε σε οδυνηρά οικονοµικά αποτελέσµατα. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέοι περιορισµοί στην κίνηση των πολιτών, εάν η κατάσταση συνεχιστεί στους ίδιους ρυθµούς.

Προειδοποίηση Σύψα: Το R0 ξεπέρασε το 1

Τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τη συνεχή άνοδο των κρουσμάτων του κορoνοϊού στη χώρα μας εξέφρασε το Σάββατο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Ασφαλώς και πρέπει να ανησυχούμε. Πρέπει να ανησυχούμε και μάλιστα πάρα πολύ γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας αναφέροντας μάλιστα πως το R0 της πανδημίας έχει πλέον ξεπεράσει το 1.

«Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το RΟ, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» είπε ο κ. Σύψας εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αποκτά μια δυναμικότητα με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από 1 συνανθρώπους του γύρω.

«Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία μπορεί να πάρει εκθετικές διαστάσεις, να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα εάν δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα» είπε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα παραπάνω συνεπάγονται σίγουρα πως είμαστε κοντά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας.

«Μπορεί να έχουμε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα, υπάρχει αυτή η δυναμική. Εάν συμβεί αυτό, αυτομάτως θα έχουμε περισσότερες διασωληνώσεις, θα πιεστεί το σύστημα άρα θα έχουμε και επίσημα το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «έχουμε μια πολύ σημαντική έξαρση της επιδημίας στην Ελλάδα, ένα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που αφορά κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά δυστυχώς βλέπουμε και διασπορά σε όλη την Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ανέρχονται σε 152, από τα οποία τα 43 είναι στη Θεσσαλονίκη και τα 26 στην Αττική. Επίσης, το βράδυ του Σαββάτου ανακοινώθηκε ένας ακόμα θάνατος στη χώρα, ηλικιωμένης που νοσηλευόταν στο ΓΝ Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θανάτων να αυξηθεί στους 212.