Εντείνονται οι πιέσεις  στη Βρετανία για την άμεση απομάκρυνση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία , μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, με το  αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα να ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων , προκειμένου να αναγκαστεί να φύγει αμέσως από την  Ντάουνινγκ Στριτ.

 Η Άντζελα Ρέινερ, αντιπρόεδρος των Εργατικών, εξέφρασε έντονης ανησυχία ότι ο Τζόνσον ενδέχεται να καταχραστεί τον ρόλο του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και τόνισε πώς δεν πρέπει να του επιτραπεί να παραμείνει στην εξουσία.

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του ηγέτη των Συντηρητικών, αλλά θέλει να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να διοριστεί ο διάδοχός του, στο συνέδριο του κόμματος, το φθινόπωρο.

Ορισμένοι Συντηρητικοί βουλευτές ζήτησαν επίσης να αποχωρήσει αμέσως ο Τζόνσον, υποστηρίζοντας ότι η εξουσία του έχει αμαυρωθεί αμετάκλητα από τα σκάνδαλα . Ωστόσο, οι περισσότεροι βουλευτές των Τόρις έχουν αποδεχθεί ότι ο Τζόνσον θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός του στην ηγεσία του κόμματος και προσβλέπουν στο νεοδιορισμένο υπουργικό συμβούλιο, να τον ελέγχει. Ο Τζέιμς Κλέβερλι, ο νέος υπουργός Παιδείας, είπε στο BBC ότι ο Τζόνσον και το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν θα λάβουν καμία απόφαση «που θα έδενε τα χέρια των διαδόχων ».

Η Ρέινερ είπε ότι δεν εμπιστεύεται τον Τζόνσον και ότι εάν οι βουλευτές των Τόρις δεν τον απομακρύνουν αμέσως από την Ντάουνινγκ Στριτ, τότε οι Εργατικοί θα ζητήσουν ψήφο δυσπιστίας την επόμενη εβδομάδα τόσο για τον πρωθυπουργό όσο και για την κυβέρνησή του. Μια τέτοια πρόταση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απορριφθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων από τους Συντηρητικούς βουλευτές, οι οποίοι δεν θα ήθελαν να παραδώσουν μια πολιτική νίκη στους Εργατικούς .

Οι βουλευτές των Τόρις θα εκλέξουν τη Δευτέρα τη νέα «Επιτροπή 1922», που  καθορίζει τους εσωκομματικούς κανόνες. Η νέα Επιτροπή θα οριστικοποιήσει στη συνέχεια τους κανόνες για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος, που θα γίνει σε δύο γύρους. Στον πρώτο γύρο , θα εκτεθούν όλοι οι υποψήφιοι και στον δεύτερο γύρο, οι δύο πρώτοι. Ο νέος ηγέτης των Τόρις αναμένεται να επιλεγεί πριν την επαναλειτουργία της Βουλής, στις 5 Σεπτεμβρίου.