Του Jonathan Ponciano

Μετά από έναν χρόνο έντονης μεταβλητότητας, η “αγορά των ταύρων” δεν φαίνεται να έχει δει ακόμη τα υψηλά της, καθώς οι ειδικοί “βλέπουν” ότι έχει περαιτέρω περιθώρια ανόδου. Πιο συγκεκριμένα, κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street εκτιμούν ότι ο ευρύτερος δείκτης της αγοράς, S&P 500, θα συνεχίσει την αναρρίχησή του και το 2021.

Σε έκθεση προς τους πελάτες της το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο S&P 500 θα ολοκληρώσει την επόμενη χρονιά περίπου στις 4.300 μονάδες (υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 17%). Πρόκειται ομολογουμένως για μια “αισιόδοξη” πρόβλεψη που υπόκειται στην παραδοχή ότι τα εταιρικά κέρδη θα αυξηθούν και το καθεστώς των χαμηλών επιτοκίων θα διατηρηθεί, ευνοώντας τις εταιρείες.

Βέβαια, κανείς άλλος δεν είναι τόσο αισιόδοξος όσο η Goldman Sachs. Η Morgan Stanley, η Wells Fargo και η LPL Financial, όλες τους βλέπουν άνοδο του S&P 500, όμως τοποθετούν την τιμή-στόχο για τον δείκτη στις 3.900 μονάδες, ήτοι περίπου 6% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η Wells Fargo και η LPL είναι πεπεισμένες ότι τα εταιρικά κέρδη θα σημειώσουν άνοδο γύρω στο 30% το επόμενο έτος, συμβάλλοντας στη “προσγείωση” ορισμένων υπερβολικά αποτιμημένων μετοχών που έχουν ωθήσει τη μέση αποτίμηση του S&P σε περισσότερες από 30 φορές τα πραγματοποιηθέντα ετήσια κέρδη – έναντι περίπου 22 φορών πέρυσι.

Επίσης, τη Δευτέρα, η Morgan Stanley ανέφερε ότι η σημαντική υπεραπόδοση των κυκλικών μετοχών -όπως αυτές των αεροπορικών εταιρειών, των εστιατορίων και των ξενοδοχείων- κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι εβδομάδων αποτελεί ένδειξη ότι οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται καθ’ οδόν, προσθέτοντας ότι οι εν λόγω μετοχές θα πρέπει να “διευρύνουν το προβάδισμά τους” το επόμενο έτος.

Ωστόσο, η επενδυτική τράπεζα προειδοποίησε ότι μια πιθανή άνοδος του πληθωρισμού το επόμενο έτος θα μπορούσε να πλήξει τα κέρδη της ευρύτερης αγοράς, ειδικά των “μετοχών με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης” (για παράδειγμα οι μετοχές εταιρειών που επωφελούνται από τα μέτρα παραμονής στο σπίτι, όπως αυτές των Zoom, Peloton και Shopify). Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει έως και 8% το 2021, επισημαίνει η Morgan Stanley.

Τη Δευτέρα, ο S&P 500 έκλεισε στις 3.694 μονάδες, περίπου 13% υψηλότερα από το επίπεδο που ξεκίνησε τη χρονιά, αλλά σχεδόν 0,4% χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής, καθώς η ραγδαία εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο έπληξε τις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως.

Τι χρήζει προσοχής

Η Goldman Sachs, παρά την “υπεραισιόδοξη” εκτίμησή της για τον S&P 500 επισημαίνει στην έκθεσή της τρεις πτωτικούς κινδύνους για το χρηματιστήριο. Ο σημαντικότερος εξ αυτών είναι η χειρότερη της αναμενόμενης εξέλιξη της διαδικασίας διάθεσης των εμβολίων κατά του κορονοϊού, κατά το πρώτο μισό του νέου έτους. Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι το 50% του πληθυσμού των ΗΠΑ θα έχει εμβολιαστεί έως τον Απρίλιο, αλλά επισημαίνει ότι “η πρώτη εβδομάδα διανομής του εμβολίου απέδειξε ότι η διαδικασία που καλείται να πραγματοποιήσει η εφοδιαστική αλυσίδα για τη σωστή διανομή του εμβολίου είναι περίπλοκη”.

Επιπλέον, σημειώνει ότι η αύξηση των ομοσπονδιακών δαπανών για την παροχή μέτρων στήριξης των πληγέντων από τον κορονοϊό και οι συνεχιζόμενες αγορές περιουσιακών στοιχείων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ “θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων”, τάση η οποία ιστορικά έχει ως αποτέλεσμα την “οπισθοχώρηση” της αγοράς (ενδεχόμενο που επισημαίνει και η Morgan Stanley στην ελαφρώς πιο επιφυλακτική πρόβλεψή της).

Τέλος, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η επικείμενη εκλογή των εκπροσώπων της Τζόρτζια στη Γερουσία των ΗΠΑ στις 5 Ιανουαρίου εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή αβεβαιότητας, και θα μπορούσε να ταρακουνήσει τις αγορές εάν οι Δημοκρατικοί εξασφαλίσουν δύο μη αναμενόμενες νίκες, προσθέτοντας ωστόσο ότι “βλέπει” άνοδο του S&P 500 ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί σε αυτές τις εκλογές.

Πού στηρίζεται η αισιοδοξία

“Οι σκεπτικιστές θα μπορούσαν να πουν ότι μετά από το ράλι που έχει χαρίσει κέρδη 64% στον S&P 500 από τα χαμηλά της 23ης Μαρτίου, η αγορά μπορεί σύντομα να ξεμείνει από ‘καύσιμα’, αλλά ιστορικά, το δεύτερο έτος των bull markets είναι θετικό για τους επενδυτές”, λέει ο Jeff Buchbinder, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της LPL Financial. “Πιστεύουμε ότι αυτή η ‘αγορά των ταύρων’ δυνητικά βρίσκεται σε τροχιά να εμφανίσει καλύτερη του μέσου όρου πορεία στο διάστημα των δύο ετών, με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009 και την εκτιμώμενη ισχυρή ανάκαμψη των εταιρικών κερδών”, προσθέτει, επισημαίνοντας ότι η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική, σε συνδυασμό με την “εγκλωβισμένη” καταναλωτική ζήτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα δώσουν πρόσθετη ώθηση στην ανάκαμψη μόλις “ανοίξει” πλήρως η οικονομία.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές με ανοδική δυναμική, και κυρίως αυτές της τεχνολογίας, έχουν κυριαρχήσει στο ράλι που κατέγραψε η αγορά μετά την απότομη διόρθωσή της τον Μάρτιο, αλλά η τάση έχει αλλάξει στο διάστημα που ακολούθησε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς οι προοπτικές είναι πιο “φωτεινές” για τις μετοχές αξίας. Έτσι, την ώρα που η άνοδος των τεχνολογικών μετοχών έχει επιβραδυνθεί, οι ιστορικές “επιτυχίες” στο μέτωπο των εμβολιασμών και η συμφωνία για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης έχουν δώσει ώθηση σε αρκετούς κλάδους που έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία, όπως ο κλάδος των ταξιδιών, των χρηματοοικονομικών και της ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο δείκτης S&P 500 όσο και Dow Jones Industrial Average έκλεισαν αμφότεροι σε νέα υψηλά την προηγούμενη Πέμπτη.

“Οι καλύτερες μέρες ακολουθούν συνήθως τις χειρότερες στην αγορά”, ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές μετοχών της Bank of America στα τέλη Νοεμβρίου, προτρέποντας τους επενδυτές να αποφύγουν τις πωλήσεις πανικού κατά τη διάρκεια της αναμενόμενης μεταβλητότητας που θα επικρατήσει και το νέο έτος. “Από τη δεκαετία του 1930, αν ένας επενδυτής συμμετείχε μόνο στις 10 καλύτερες ημέρες αποδόσεων ανά δεκαετία, τα κέρδη του θα ήταν μόλις 19% σε σύγκριση με την άνοδο κατά 16.485% που έχει σημειωθεί έκτοτε””, αναφέρουν. Σημειώνεται ότι η Bank of America έχει θέσει την τιμή-στόχο για τον S&P 500 στο τέλος του 2021 στις 3.800 μονάδες.