Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής κ. Παύλος Χρηστίδης, στο ραδιόφωνο σταθμό «Πρώτο Θέμα 104,6» και στους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη, ανέφερε σχετικά με τη χθεσινή συζήτηση στη βουλή ότι «καμία συζήτηση στη βουλή δεν είναι περιττή όταν αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας και ζητήματα εμβάθυνσής της καθώς και θέματα προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών».

Σχολιάζοντας το χθεσινό κλίμα στη βουλή προσδιόρισε ότι, «δυστυχώς η χθεσινή συζήτηση ήτανε μια συζήτηση που στο τέλος της ημέρας κινήθηκε γύρω από το τι κάνουν τα κακόβουλα trolls του twitter. Χαρακτηρίστηκε ως η συζήτηση των hashtags και της χρήσης των κοινωνικών δικτύων. Κάτι αντίστοιχο δεν έχει γίνει ούτε στην Αμερική, τόση ενασχόληση για το τι γράφουν τα trolls και τι «αποτυπώνεται» στα δίκτυα.

Επίσης, θέλω να τονίσω εμφατικά, ότι δεν υπάρχει κανένας στο Κίνημα Αλλαγής που να θεωρεί πως ο κύριος Μητσοτάκης ή κάποιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είναι βιαστής ή παιδεραστής ή κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα. Αυτό που λέμε είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, τις ποινικές θα τις διερευνήσει η δικαιοσύνη και επομένως τα πολιτικά κόμματα πρέπει να ενθαρρύνουν όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν τέτοιες υποστεί κακοποίηση, να βγουν και να μιλήσουν, να τοποθετηθούν, να σπάσουν το απόστημα αυτό και να εξελίξουν την κοινωνία και την δημοκρατία μας.

Ο κ. Χρηστίδης δήλωσε ακόμα ότι, «οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης συνοψίζονται σε δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος είναι ο διορισμός του κ. Λιγνάδη, ο απευθείας διορισμός του ως επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου, ο οποίος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη λογική του opengov, που έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ το 2009, και αυτό το προσδιορίζω ως πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο ζήτημα και δεν το σχετίζω με την προσωπική ζωή του κ. Λιγνάδη, για την οποία προφανώς δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση.

Το δεύτερο σκέλος αφορά το ότι, μέχρι την 5η Φεβρουαρίου, την ημερομηνία της συνέντευξης τύπου της κυρίας Μενδώνη, μέσα σε αυτές τις 25 μέρες από την παραίτηση Λιγνάδη και της συνέντευξης τύπου της υπουργού, δεν υπήρχε αντίστοιχη πράξη ανάληψης ευθύνης από κανένα. Ακούγαμε τα κυβερνητικά στελέχη να εκφράζουν ασυνάρτητες δικαιολογίες για την παραίτηση, η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν του κυβερνητικού εκπρόσωπου, ο οποίος είπε ότι παραιτήθηκε ο κ. Λιγνάδης, για προσωπικούς λόγους. Τραγέλαφος. Μετά ο κ. Λιγνάδης έγινε επικίνδυνος άνθρωπος κατά την κ. Μενδώνη και οι κινήσεις που ακολούθησαν πραγματικά προσβάλουν και εκθέτουν ακόμα και ένα πρωτοετή της νομικής επιστήμης από την προχειρότητα και τον τρόπο που έγιναν.

Το να βγαίνει ο πρωθυπουργός χώρας και να λέει ότι το Κίνημα Αλλαγής ψελλίζει προτάσεις απαξιώνει τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Το Κίνημα Αλλαγής εδώ και μία βδομάδα, έχουμε καταθέσει μια πρόταση με οκτώ άξονες γύρω από την αντιμετώπιση του #metoo για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πορευθούμε. Δεν θα μπω σε μια συζήτηση για το αν έχουμε καταθέσει προτάσεις , το ξέρει ο κόσμος όλος και μπορώ να τις στείλω αν θέλετε και στον κύριο Μητσοτάκη με την ημερομηνία που το έχουμε καταθέσει, η ουσία του ζητήματος είναι ότι εμείς θα είμαστε αρωγοί, σε όλους όσους έχουν περάσει αυτή τη δοκιμασία. Το θέμα το έχει βάλει η Φώφη Γεννηματά επανειλημμένως στο δημόσιο διάλογο με έμφαση και προτεραιότητα.

Αλλά όμως είναι το δράμα του επιτελικού κράτους της ΝΔ, που κατασκευάστηκε ως δομή ελέγχου και καταλήγει σε πηγή κινδύνου, αναποτελεσματικότητας, αδιαφάνειας, αντιδημοκρατικής και παλαιοκομματικής νοοτροπίας (βλέπε Μέγαρο Μαξίμου). Η προσπάθειά του κ. Μητσοτάκη, να καπελώσει το κίνημα, το ελληνικό #metoo, που τώρα γεννιέται είναι άκρως προβληματική».

Κατέληξε τέλος ο κ. Χρηστίδης ότι «είναι πραγματικά φοβερά αυτά που ακούμε από τις τηλεοπτικές συχνότητες, ξεπερνούν τα όρια της υπεράσπισης ενός κατηγορουμένου. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι πρέπει να παραμένουμε κοινωνία και πολιτικό σύστημα διαρκώς σε εγρήγορση, να καταθέτουμε προτάσεις για να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα. Δεν μπορεί τα πολιτικά κόμματα, την ίδια ώρα που η κοινωνία κάνει δυο βήματα μπροστά, να προσπαθούν να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια της».