Στην εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs, SMPs) προχώρησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), εφαρμόζοντας την…
απόφαση για την Ελλάδα που έλαβε το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου 2019.

Η εκταμίευση των κερδών έγινε πολύ νωρίτερα από την ημερομηνία που περίμενε το οικονομικό επιτελείο, οπότε η εγγραφή τους θα γίνει στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού.

Είναι τα τελευταία χρήματα που θα κατευθυνθούν για την άμεση αποπληρωμή δημοσίου χρέους (353,850 δισ. ευρώ, κεντρικής διοίκησης) διότι από εδώ και εμπρός τα κέρδη αυτά θα χρησιμοποιούνται για επενδυτικούς σκοπούς.

Οι τελικές αποφάσεις για την αλλαγή χρήσης των εσόδων από τα ANFA’s θα ληφθούν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου του 2020, το μοναδικό που θα έχει αναφορά στο ελληνικό θέμα.

Οι τεχνικές συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να καταλήξουν. Κυβέρνηση και δανειστές αναμένεται στη διάρκεια της 5ης αξιολόγησης να προχωρήσουν στην κατάρτιση κοινής τεχνικής πρότασης αξιοποίησης αυτών των κεφαλαίων.

Πώς ακριβώς δηλαδή θα αξιοποιήσει η Ελλάδα τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα και ποιες θα είναι οι επενδύσεις (ώριμα projects) που θα χρηματοδοτήσει. Η μόνη υποχρέωση που έχει η Αθήνα είναι να τα δαπανήσει μέσα στο έτος της εκταμίευσης.

Η δυνατότητα πάντως χρήσης αυτών των εσόδων για αναπτυξιακούς σκοπούς θα έχει, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ευεργετική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ, τουλάχιστον κατά 0,5%, οδηγώντας έτσι την ανάπτυξη στο 3,3% το 2020 από 2,8% που είναι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Το όφελος για το ΑΕΠ θα έρθει σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2020 και κυρίως αυτά που συνδέονται με τον κλάδο της οικοδομής…

Πηγή: efsyn.gr