Την άμεση επανέναρξη των τουριστικών δραστηριοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μόλις αυτό καταστεί δυνατόν από τα επιδημιολογικά δεδομένα, συμφώνησαν οι υπουργοί Τουρισμού των δύο χωρών σε σημερινή τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης συνομίλησε με τον υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Χαλίντ Ελ Ανάνι, για τα μέτρα τα οποία λαμβάνουν οι δύο χώρες αναφορικά με τη διαχείριση των συνεπειών του κορωνοϊού στον τουρισμό.

Και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην έκδοση επίσημης ανακοίνωσης, στην οποία, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνεται η βούληση και των δύο χωρών για άμεση επανέναρξη των τουριστικών δραστηριοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου , όταν αυτό καταστεί δυνατόν από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο οι τουρίστες δε θα είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα, εκτός εάν υπάρχει ιατρική απόδειξη ή ισχυρή υποψία ότι έχουν μολυνθεί, διευκρινίζεται.

Στην ανακοίνωση, προβλέπεται επίσης, ότι οι τουρίστες που ταξιδεύουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, και οι οποίοι ταξιδεύουν με δική τους ευθύνη και είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τα πρωτόκολλα υγείας που λαμβάνονται στη χώρα προορισμού τους, θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για Covid-19.

Επιπλέον, ξεκαθαρίζεται ότι τα δημόσια συστήματα υγείας και των δύο χωρών θα παρέχουν, στο μέτρο του δυνατού, νοσηλεία για τον Covid-19, η Ελλάδα στους Αιγυπτίους και η Αίγυπτος στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι θα βρίσκονται για τουρισμό μακριά από την πατρίδα τους, σύμφωνα με την αντίστοιχη εθνική νομοθεσία και τους κανονισμούς Ελλάδας και Αιγύπτου.

Τέλος, ο κ. Χάρης Θεοχάρης και ο κ. Χαλίντ Ελ Ανάνι επανέλαβαν την ανάγκη αυστηρής συμμόρφωσης με τους κανόνες για τις αεροπορικές μεταφορές, όπως αυτή ρυθμίζεται από τον Οργανισμό Ασφάλειας Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον Covid-19.