Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Να μην συνθλιβεί στις συμπληγάδες του δικομματισμού επιχειρεί το Κίνημα Αλλαγής, που ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά παράλληλα θέλει να διατηρήσει «αποστάσεις ασφαλείας» από το ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σενάρια για «δορυφορικό ρόλο» του κόμματος προκαλούν έντονες αντιδράσεις, με την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής να υπογραμμίζει πως στόχος παραμένει «η διεκδίκηση πρωταγωνιστικού ρόλου στις πολιτικές εξελίξεις».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά διατηρεί υψηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, ασκώντας έντονη κριτική στους χειρισμούς που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών της επιπτώσεων. Παράλληλα, στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν δεξιά «στροφή» της κυβέρνησης και εκτιμούν πως αυτό ευνοεί τους σχεδιασμούς του ΚΙΝΑΛ για άνοιγμα στους κεντρώους ψηφοφόρους. Για έναν «κλασικού τύπου δεξιό ανασχηματισμό» μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης, επισημαίνοντας πως ήταν διεκπεραιωτικός για τις κομματικές ισορροπίες.

Δεδομένο είναι πως κυρίαρχο θέμα σε αυτή τη φάση δεν είναι άλλο από την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της. Ωστόσο οι εσωτερικές διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ συνεχίζονται έστω και σε πιο «ήρεμους» ρυθμούς, καθώς όλα τα στελέχη αναγνωρίζουν πως σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορεί να δίνουν μάχη για κομματικές «καρέκλες».

Η Φώφη Γεννηματά στις παρεμβάσεις της εστιάζει στην αυτόνομη πορεία του κόμματος και μιλά για «μια νέα αλλαγή», με στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Το συνέδριο του κόμματος για την ηγεσία με βάση το μέχρι τώρα σχεδιασμό θα γίνει το Νοέμβριο, ωστόσο μέχρι τότε ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός.

Άλλωστε στελέχη στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιχειρήσει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό μέσα στο 2021 για να «κάψει» την απλή αναλογική. Σε μια τέτοια περίπτωση το συνέδριο θα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, καθώς θα έχει προηγηθεί μια διπλή εκλογική αναμέτρηση και θα έχει γίνει «ταμείο» για την απόδοση του κόμματος.

Μέχρι τότε θα εντείνονται οι εσωτερικές διεργασίες, με τους «δελφίνους» να ετοιμάζονται αθόρυβα για την κρίσιμη αναμέτρηση. Μια αναμέτρηση πάντως που δεν θα γίνει μόνο σε επίπεδο προσώπων αλλά θα κρίνει και τη «στροφή» που θα πάρει το Κίνημα Αλλαγής.

Σε αυτή τη φάση έχουν διαμορφωθεί δυο διαφορετικοί «πόλοι» εντός του κόμματος, που … κοιτούν σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις. Από τη μια πλευρά υπάρχει η λεγόμενη «δεξιά» πτέρυγα, που υιοθετεί μια αντι -ΣΥΡΙΖΑ ρητορική και απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για προοδευτικό μέτωπο με την Κουμουνδούρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι βουλευτές όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Νάντια Γιαννακοπουπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος διατηρούν εξαιρετικά υψηλούς τόνους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή αλλά στελέχη, όπως ο Χάρης Καστανίδης, ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει φουντώσει η συζήτηση και για τα επόμενα βήματα των «παπανδρεϊκών». Τόσο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και πρόσωπα κοντά στο Γιώργο Παπανδρέου αρνούνται τις φήμες περί επικοινωνίας των δυο πλευρών.

Ωστόσο αποτελεί κοινό μυστικό, πως ένα τμήμα της βάσης του ΚΙΝΑΛ με έντονα «παπανδρεϊκά» χαρακτηριστικά σε καμία περίπτωση δεν θα έβλεπε θετικά οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε ο Γιώργος Παπανδρέου σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό «Πατρινόραμα» είχε αναφερθεί στην ανάγκη προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας, κάτι που ικανοποίησε όσους επιθυμούν ένα ευρύτερο «αντιδεξιό» μέτωπο.

Το πολιτικό τοπίο πάντως παραμένει ρευστό και όσο συνεχίζεται η πανδημία οι επίδοξοι διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ κρατούν χαμηλούς τόνους. Στο «ραντεβού» του Νοεμβρίου για την εκλογή νέου αρχηγού -παράλληλα με τη Φώφη Γεννηματά – θα δώσουν το παρών ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος εκτός απροόπτου. Σημειώνεται πως μένει να ανοίξει τα χαρτιά του ο Νίκος Παπανδρέου, που σε αυτή τη φάση δεν επιβεβαιώνει σχετικές πληροφορίες.

Μέχρι τότε αρκετοί ζητούν ένα «φρεσκάρισμα» στο Κίνημα Αλλαγής με αξιοποίηση νέων προσώπων, καθώς η δημοσκοπική στασιμότητα συνεχίζεται παρά τα πρώτα σημάδια φθοράς που δείχνει στις μετρήσεις η κυβέρνηση. Στελέχη σε κατ’ ίδιαν συζητήσεις τους τονίζουν πως χρειάζεται το κόμμα να πιάσει ξανά το «νήμα» από την αρχή και να συνδεθεί με ένα τμήμα των ψηφοφόρων που στο παρελθόν αποτελούσαν τον κορμό του ΠΑΣΟΚ (μισθωτούς, μικρομεσαίους επιχειρηματίες κ.ά.).