Μπροστά στις κάμερες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας παριστάνει τον σκληρό και απειλεί με …απόβαση ψαροντουφεκάδων στο Καστελόριζο, αλλά όταν είναι πίσω απ΄ αυτές κλαψουρίζει.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μιλώντας σε δημοσιογράφους παραπονέθηκε για ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ που δεν πωλούν εξοπλισμούς στην χώρα του «αδυνατίζοντας έτσι τη Συμμαχία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε ορισμένους Τούρκους αξιωματούχους και απέβαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 . Το πρώτο ελάχιστα πόνεσε την Άγκυρα, το δεύτερο προφανώς αλλάζει τα σχέδια της .

Ο Καναδάς ακύρωσε τις άδειες εξαγωγής για τεχνολογία drone στην Τουρκία τον Απρίλιο του περασμένου έτους, αφού διαπίστωσε ότι ο εξοπλισμός είχε χρησιμοποιηθεί από τη Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με τις αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέντε μήνες νωρίτερα.

Οι υποστηρικτές του εμπάργκο όπλων είχαν ισχυριστεί ότι τα UAV χρησιμοποιούσαν συστήματα απεικόνισης και στόχευσης που παράγονται από μια καναδική εταιρεία.

Τον Οκτώβριο του 2019, ο Καναδάς ενώθηκε με ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, στην αναστολή των εξαγωγών όπλων αφότου η Άγκυρα ξεκίνησε την επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον Κούρδων μαχητών.

Ο Ακάρ είπε ότι οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το τουρκικό αίτημα για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 ως αποζημίωση για τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που πλήρωσε για το πρόγραμμα F-35 , συνεχίζονται. Η Τουρκία συζητά τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της F-16.