Της Μαρίνας Αλεξανδρή

Tο εσωκομματικό μέτωπο δεν είχε πάψει ποτέ να «βράζει» αλλά για δύο μήνες το κάλυψε η πανδημία. Το ξανάνοιξε η νέα όξυνση στα ελληνοτουρκικά και το φυτίλι έσπευσε να ανάψει η «Ομάδα Αλήθειας» της ΝΔ: Ηταν η πρώτη, πριν καν ακόμη αντιδράσει η αντιπολίτευση, που έσπευσε να κατακεραυνώσει τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για την επίμαχη δήλωσή του περί των «λίγων δεκάδων μέτρων γης» στον Εβρο, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη».

Οι γνωρίζοντες το εσωκομματικό ναρκοπέδιο της ΝΔ γνωρίζουν εξίσου καλά ότι μέσα στην «Ομάδα Αλήθειας», η οποία πρωτοστατεί στις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ στα social media, έχουν κεντρικό ρόλο στελέχη της ομάδας Σαμαρά. Και οι «πυροβολισμοί» κατά Δένδια δεν ήταν παρά η αφετηρία του νέου γύρου μιας εσωτερικής αναμέτρησης με θερμή κλιμάκωση.

Εγκυρες πληροφορίες από το γαλάζιο στρατόπεδο αναφέρουν πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει δημόσια παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για τα εθνικά θέματα – μια παρέμβαση, που θα κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την τακτική του «κατευνασμού» που ακολουθεί απέναντι στην Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως στελέχη του κλίματος Σαμαρά, όπως και οικονομικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον πρώην πρωθυπουργό, πρωταγωνιστούν στις πιέσεις προς το Μαξίμου για την αντικατάσταση του Νίκου Δένδια στην ηγεσία του ΥΠΕΞ καταλογίζοντάς του «έλλειμμα πατριωτισμού» και «ταύτιση με την πολιτική Τσίπρα και Κοτζιά». Πίσω από αυτές τις πιέσεις δε, όπως είναι προφανές, δεν κρύβεται μόνον η γνωστή, ακραία γραμμή Σαμαρά στα εθνικά θέματα, αλλά και η σκληρή κόντρα του με την καραμανλική πτέρυγα στην οποία ανήκει ο υπουργός Εξωτερικών.

Γνώστης των εν λόγω πληροφοριών, όμως, φαίνεται πως είναι και ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος φρόντισε να στείλει το δικό του αιχμηρό μήνυμα – να υπενθυμίσει εμμέσως αλλά δημοσίως πως ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εκείνος που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του πατέρα του νυν πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, στην επέτειο του θανάτου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών ανέβασε το εξής tweet: «Τρία χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αν είχε αφεθεί να ολοκληρώσει το έργο του, η Ελλάδα σήμερα θα ήταν διαφορετική».

Το tweet Δένδια προκάλεσε οργή στο στρατόπεδο Σαμαρά και είναι ενδεικτικό το χθεσινό δημοσίευμα του «σαμαρικού» site antinews.gr, το οποίο πετά απ’ ευθείας το γάντι και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Yπό τον τίτλο «Συμφωνεί και ο Κυριάκος με την βρώμικη επίθεση Δένδια κατά Σαμαρά;», το antinews.gr γράφει: «Είναι προφανές, ότι ο Ν. Δένδιας προέβη σε μια βρώμικη επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά, καθώς τον φωτογραφίζει έμμεσα ως υπαίτιο για την πτώση της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Βέβαια, αν είχε το θάρρος θα τον κατονόμαζε και δεν θα κρυβόταν πίσω από… δόλια τιτιβίσματα.

Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Συμφωνεί κι ο Κυριάκος με την βρώμικη επίθεση Δένδια κατά Σαμαρά;

Καλό είναι να πάρει θέση άμεσα, διότι αν δεν το έχει αντιληφθεί, ο Δένδιας με αυτή την αδιανόητη κίνηση έριξε μπουρλότο στην κυβέρνηση, κι αν καθυστερήσει να τοποθετηθεί ενδεχομένως να δυσκολευθεί ιδιαίτερα να σβήσει την πυρκαγιά.

Ίδωμεν…»

Η συνέχεια προδιαγράφεται ακόμη πιο θερμή, καθώς η πλευρά Σαμαρά αναμένεται να κλιμακώσει την πίεση για απομάκρυνση Δένδια από την κυβέρνηση στον επικείμενο ανασχηματισμό. Κατά κάποιες πληροφορίες μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός είναι ανάμεσα σε εκείνες που «πουσάρουν» έντονα την υποψηφιότητα Βενιζέλου για την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Είναι γνωστή η πολύ καλή σχέση Σαμαρά – Βενιζέλου από την εποχή που ο δεύτερος ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του πρώτου, παραμένει όμως σοβαρό ερώτημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως θα προχωρήσει (εάν προχωρήσει) σε μια τέτοια αλλαγή χωρίς να έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση πια με την καραμανλική πτέρυγα του κόμματος. Πόσο μάλλον, αφού οι καραμανλικοί δεν ξεχνούν και δεν συγχωρούν την απόφαση Μητσοτάκη να μην ανανεώσει την θητεία Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Πηγή: tvxs.gr