Tη λύπη της για το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε τη διεξαγωγή μιας συνάντησης κορυφής με την Ρωσία, καθώς και για την απόφαση των «27» να μελετήσουν την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της χώρας, εκφράζει η Μόσχα.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί σύνοδος με τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως δήλωσαν Eυρωπαίοι ηγέτες, δεν εκπληρώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για αυτό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι «ο πρόεδρος Πούτιν ενδιαφερόταν και εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την δημιουργία σχέσεων εργασίας μεταξύ της Μόσχας και των Βρυξελλών», προσθέτοντας ότι η θέση του Ρώσου προέδρου είναι «ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην δημιουργία τέτοιων σχέσεων, στον βαθμό που είναι έτοιμοι να προχωρήσουν οι συνομιλητές μας».

Απαντώντας στο ερώτημα ποια από τις πλευρές θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, ο Πεσκόφ είπε ότι «ιδανικά αυτό πρέπει να είναι μια αμοιβαία κίνηση του ενός προς τον άλλο», προσθέτοντας ότι «στην περίπτωση αυτή απαιτείται πολιτική βούληση».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι στο ζήτημα αυτό η θέση του Ρώσου προέδρου «είναι εξαιρετικά σαφής και συνεπής», την ίδια στιγμή που η θέση των Ευρωπαίων είναι «πολλαπλή, δεν είναι εντελώς συνεπής, και σε ορισμένα ζητήματα είναι ακατανόητη», εκτιμώντας ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να διανύσουν ακόμη μια συγκεκριμένη πορεία έως ότου διαμορφώσουν τελικά την θέση τους».

Τέλος ο Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο προσβλέπει στο ότι οι χώρες της ΕΕ θα επιδείξουν μια ισορροπημένη προσέγγιση, και θα συνεχίσουν να προωθούν την ιδέα για την αποκατάσταση του διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών.

«Όχι» από τους Ευρωπαίους ηγέτες για σύνοδο με τον Πούτιν

Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είπε σε δημοσιογράφους ότι έγινε «πολύ διεξοδική συζήτηση», η οποία «δεν ήταν εύκολη», όπως αναγνώρισε, μετά τη γαλλογερμανική πρόταση να οργανωθεί αυτή η σύνοδος. «Δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε σήμερα ότι πρέπει να συγκαλέσουμε άμεσα σύνοδο», είπε.

«Προσδιορίσαμε ξανά ποιες είναι οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να επικοινωνούμε πιο στενά με τη Ρωσία», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λιθουανίας, ο Γκιτάνας Ναουσέντα, εξήγησε ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς, διότι ως τώρα δεν βλέπουμε κάποια ριζική αλλαγή στη συμπεριφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν».

«Το να δεσμευθούμε χωρίς καμία κόκκινη γραμμή, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο, θα έστελνε πολύ άσχημο μήνυμα», έκρινε ο κ. Ναουσέντα.

Η κυρία Μέρκελ μολαταύτα έκρινε «σημαντικό ο διάλογος να συνεχιστεί και θα εργαστούμε για τη μορφή που θα πάρει αυτός ο διάλογος».

Προσωπικά η γερμανίδα καγκελάριος ήθελε «πιο τολμηρό» αποτέλεσμα, κατέληξε.

«Υποστήριξα τη Γερμανία και τη Γαλλία» σε ό,τι αφορά την πρόταση να γίνει «διάλογος στο κορυφαίο επίπεδο με τη Ρωσία. Θα πρέπει τώρα να διευκρινιστεί ποιοι δίαυλοι διαλόγου μπορούν να φανούν χρήσιμοι», είπε από την πλευρά του ο αυστριακός καγκελάριος, ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Η σχέση με τη Ρωσία δεν μπορεί να περιορίζεται στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων και στις απελάσεις διπλωματών. Κάποια δεδομένη στιγμή πρέπει να υπάρξει η πιθανότητα να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι», είπε ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Αντίθετα ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπογράμμισε πως παρότι καταρχήν δεν εναντιώνεται στον διάλογο με τη Ρωσία, προσωπικά δεν θα συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής.

Γαλλία και Γερμανία πρότειναν να γίνει προσπάθεια να δοθεί ώθηση στον διάλογο με τη Μόσχα αλλά η ιδέα να ξαναρχίσουν σύνοδοι κορυφής ΕΕ/Ρωσίας δίχασε τους ευρωπαίους ηγέτες.