Οι προοπτικές για την τουρκική οικονομία υποβαθμίστηκαν σε αρνητικές από σταθερές από την Fitch Ratings, η οποία ανέφερε ότι παράγοντες όπως η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και η αδύναμη αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής έχουν «επιδεινώσει τους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης».

Ίσως δεν ήταν καθόλου τυχαία η ημέρα που ο Ερντογάν ανακοίνωνε την «έκπληξή» του, ώστε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των πολιτών από τη χθεσινή υποβάθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία εντόπισε στη Μαύρη Θάλασσα κοίτασμα φυσικού αερίου, που υπολογίζεται στα 320 δισ. κυβικά μέτρα, που κατά τους επιτελείς του θα δώσει τεράστια ώθηση στην παραπαίουσα τουρκική οικονομία

Σύμφωνα Bloomberg, η εταιρεία αξιολόγησης επιβεβαίωσε την πιστωτική αξιοπιστία της Τουρκίας στο BB-, τρία επίπεδα κάτω από το επενδυτικό επίπεδο. Αυτό είναι το ίδιο με τη Βραζιλία, την Ιορδανία και την Αρμενία.

«Υπήρξαν μεγάλες παρεμβάσεις νομίσματος για την υπεράσπιση της λίρας», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης σε δήλωση του.

«Οι παρεμβάσεις ξένου συναλλάγματος έχουν εξασθενίσει την αξιοπιστία της τουρκικής οικονομικής πολιτικής».

Ο Fitch επιπλέον επισημαίνει τη μείωση των πραγματικών επιτοκίων για την αλλαγή των προοπτικών της οικονομίας, καθώς η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα για να περιορίσει την πτώση της λίρας, ενώ χαλαρώνει τα μέτρα που πλημμύρισαν την αγορά με δανεισμό.

Επιπρόσθετα, άφησε τα επιτόκια σε επίπεδα κάτω από τον πληθωρισμό, επιλέγοντας αντί να περιορίσει άμεσα τη ρευστότητα, στηρίχτηκε σε ανορθόδοξες και μη αποτελεσματικές μεθόδους για την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν στα 45,4 δισεκατομμύρια δολάρια στις 14 Αυγούστου από 81,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους.