Στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Λιβυή, Ρίτσαρντ Νόρλαντ σήμερα το μεσημέρι, συμμετείχε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Παρά το γεγονός ότι η συνομιλία είχε έναν τυπικό χαρακτήρα αποτύπωσης “ανησυχιών” από την Ελληνική πλευρά για τις εξελίξεις στην Λιβύη, ουσιαστικά αφορούσε στις εγγυήσεις που ζητά το Υπουργείο Εξωτερικών από την πολιτική των ΗΠΑ στην νέα εποχή που θα προκύψει στην περιοχή μετά τους συμβιβασμούς.

Την στιγμή που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν ήδη εκεχειρία, και η αποστολή Ρωσικών αεροσκαφών και η ενεργή εμπλοκή των Ρώσων σηματοδοτεί την πίεση για κατάπαυση του πυρός και την έναρξη συνομιλιών, η Αθήνα θέλει πολύ να γνωρίζει την στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ σε αποφάσεις που επηρεάζουν τα Ελληνικά συμφέροντα, όπως το φλέγον ζήτημα του «μνημονίου» Ερντογάν – Σάραζ.

Η Ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατιθεμένη σε καμιά περίπτωση να αφήσει την Τουρκία να βγει κερδισμένη στην Λιβύη έναντι των Ελληνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ήταν και ο λόγος της συμμετοχής του Τζέφρι Πάιατ.

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση να δει την πολιτική που έχει χτίσει στην Ελλάδα να εισέρχεται σε κρίση για τα συμφέροντα άλλων χωρών. Η παρουσία του στην τηλεδιάσκεψη λειτούργησε ως έναν βαθμό και ως υποστήριξη στις “ανησυχίες” του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών.